ABD'nin Ortadoğu'daki askeri gücünü yöneten CENTCOM, Suriye'de YPG saflarında savaşan kadın militanların fotoğraflarını Twitter hesabından 'savaşa hazır' diyerek paylaştı. Fotoğraflarda dikkat çeken diğer bir husus da militanların henüz çocuk yaşta olması.

YPG'li kadın militanların fotoğrafları CENTCOM'un Twitter hesabından "Suriyede IŞİD ile savaşan kadın savaşçıların fotoğraflarını gelen yoğun talep üzerine paylaşıyoruz" ifadesi ile yayınlandı. Diğer 2 fotoğraf da "Atış talimi" ve "Savaşmaya hazır" denildi.

CENTCOM haftasonu Twitter hesabından Suriye'de IŞİD'e karşı eğittiği militanların fotoğraflarını paylaşmış ve fotoğraflarda küçük yaştaki kadın militanlar dikkat çekmişti. 

Pentagon sözcüsü Albay Davis: "Silah taşıyabilen herkes tehdit teşkil ediyor"

Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis de, konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirmişti.

Albay Davis, ABD ordusu için savaşma yaşının kaç olduğuna yönelik bir soruya ise "Savaşmanın yaşının olduğunu bilmiyorum. Hedef almamız bakımından silah taşıyabilen herkes tehdit teşkil ediyor" yanıtını vermişti.

CENTCOM: ABD hükümeti çocuk savaşçılara göz yummuyor.

CENTCOM tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "ABD hükümeti çocuk savaşçılara göz yummuyor. Silahlı çatışma kanunlarına ilişkin sorumluluklarımız oldukça ciddiye alıyoruz. Eğitip donattığımız grupları taramadan geçiriyoruz ve desteklenen grupların silahlı çatışma kanunlarına ve insan haklarına uymalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Savaşçıların yaşıyla ilgili koşul yok"

Öte yandan, Al Jazeera'nin haberine göre,isminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi ise CENTCOM'un Suriye'de SDG şemsiyesi altındaki gruplara destek vermesi karşılığında "istihdam edilecek savaşçıların belirli bir yaşta olması" gibi bir koşul olduğunu hatırlamadığını ifade etti.

Yetkili, "Elbette 18 yaşından küçük birine silah verilip savaşa gönderilmesi kabul edilecek bir durum değil ancak bölgedeki durum ve kültürel yapı göz önüne alındığında çok şaşırtıcı değil. Biz onlara (gruplara) sadece destek verip IŞİD ile savaşmalarını istiyoruz. Kimi nasıl istihdam ettiklerine bakmıyoruz" açıklamasını yaptı.

ABD ordusunun genel olarak yabancı ülkelere verdiği askeri destek karşılığında çocuk istismarı ve küçük yaşlardaki çocukların silah altına alınmaması koşulunu içeren bir düzenleme olmadığını ancak genel olarak insan hakları ve silahlı çatışma kanunlarına uyulup uyulmadığına dikkat edildiğini kaydeden yetkili, böyle bir düzenleme olsa bile Suriye'nin operasyon yaptıkları ülkelerden farklı olduğunu söyledi.

Uluslararası hukuka aykırı.

Uluslararası insani yasalara ve Roma Statüsü'ne göre, silahlı kuvvetlerin veya silahlı örgütlerin 15 yaşından küçükleri askere ya da örgüte alması savaş suçu teşkil ediyor.

CENTCOM'un Twitter hesabından geçen ay yapılan paylaşımda büyük bölümünü PYD'nin oluşturduğu SDG'nin PKK ile bir ilişkisi olmadığı açıklaması yapılmış ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın buna sert tepki göstermişti.

CENTCOM'un resmi Twitter hesabından geçtiğimiz Ocak ayında yapılan yazılı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri’nin iddia edildiği gibi PKK’nın bir parçası olmadığı ifade edilmişti. SDG’nin Suriye ulusuna ve Suriye topraklarına ait olduğunun belirtildiği açıklamayı CENTCOM, “SDG, PKK ile herhangi bir bağının veya ilişkisinin olmadığını onaylıyor” diye paylaşılması İbrahim Kalın’ın tepkisini çekmişti.

Kalın, kendi hesabından CENTCOM’un tweet’ine cevap vererek, “Bu bir şaka mı yoksa CENTCOM aklını mı yitirdi? Buna kimsenin inanacağını düşünüyor musunuz? ABD terörist grubu meşrulaştırma çabasına son vermeli” demişti.