Kuzey Kore ile nükleer savaşın eşiğine gelen ABD'nin USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerini tam ters yöne gönderdiği ortaya çıktı. İki haftadır tüm dünyanın soluğunu tutarak takip ettiği gerilimin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor. Kuzey Kore resmi televizyonunda gösterilen bir videoda ise, füzeler gökyüzünden süzülerek Pasifik Okyanusu'nu geçiyor ve ABD üstünde büyük bir gürültüyle patlıyor. Görüntüler, yanan Amerikan bayrağı ile sona eriyor.

Uçak gemisi USS Carl Vinson ve diğer savaş gemilerinin Kore Yarımadası'na doğru yola çıktığı duyuruldu ancak gemilerin acil bir emirle Avustralya'ya doğru seyrettiği açıklandı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, taarruz filosunun 8 Nisan tarihinde Singapur'dan hareket ettikten sonra ani bir manevrayla Kore açıklarına doğru yöneldiği belirtilmişti. ABD Başkanı Donald Trump da, geçen hafta donanmanın yolda olduğunu sölemişti.

PENTAGON'DAN 'AVUSTRALYA AÇIKLARINDA TATBİKAT' AÇIKLAMASI

Ancak, USS Carl Vinson'ın başını çektiği savaş gemilerinin acil bir emirle Sunda Boğazı'ndan geçerek Hint Okyanusu'na girdiği bildiriliyor. Pentagon, gemilerin ilk olarak Avustralya açıklarında bir tatbikata katılacağını açıkladı.

ABD'nin Kore Yarımadası'na savaş gemileri yolladığını duyurmasıyla dünya nükleer bir savaşın eşiğine gelmişti. 15 Nisan'daki Güneşin Günü kutlamalarında yeni bir balistik füze deneyen Kuzey Kore, en üst düzey alarm durumuna geçerek Washington'a birçok kez ağır tehditler savurdu. Ayrıca dev askeri geçit töreninde iki yeni füze de sergilendi.

BBC Kore muhabiri Stephen Evans, yeni gelişmeyle birlikte Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dünyayı dehşete düşüren savaş planını değiştirebileceğini aktarıyor.

Bölgeye yaklaşan ABD savaş gemilerinden herhangi bir saldırı gelmesi halinde nükleer karşılık verileceğini dünyanın en büyük haber ağlarına açıklayan Pyongyang, artık haftalık, aylık ve yıllık füze testleri gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

FÜZELER ABD'NİN ÜSTÜNDE PATLIYOR

Reuters haber ajansı, Pyongyang yönetiminin Kim'in dedesi Kim Il-sung'un doğum günü için bir video yayınladığını bildiriyor. Müzikal bir gösterinin yer aldığı resmi video, füzelerin ABD üstünde patlamasıyla sona eriyor.

Resmi televizyonda yayınlanan görüntülerde, Pazar günü sahne alan koronun performansı Kim Jong-un tarafından da izleniyor. Şarkıların sonunda ise Şubat ayında test edilen füze kadraja giriyor, diğer füzelere katılıyor, gökyüzünden süzülerek Pasifik Okyanusu'nu geçip ABD üstünde büyük bir gürültüyle patlıyor. Video, yanan Amerikan bayrağı ve beyaz dumanlar yükselen mezarlık görüntüsüyle bitiyor. Kim Jong-un, olan biteni gülümseyerek izliyor.

PENCE "ABD'NİN SABRI BİTTİ" DEMİŞTİ

ABD tarafında ise, son olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence Güney Kore-Kuzey Kore arasındaki sınırda Donald Trump yönetiminin artık sabrının bittiğini ilan etmişti.

İki haftadır tüm dünyanın soluğunu tutarak takip ettiği gerilimde, ABD Çin'e Kuzey Kore'yi durdurması için yoğun baskı yapmıştı. Pekin yönetimi ise, müttefiki Kuzey Kore'nin bir hata yapmamasını ve nükleer programını durdurmasını istemişti.

İngiliz basını, uçak gemileri ve denizaltıların Japon denizine konuşlandırılacağını, Kuzey Kore'nin geri adım atmaması halinde dört hedefe saldırılacağını sayfalarına taşımıştı. Gazetelere göre, ülkenin doğu kıyısında bulunan Punggye-ri'deki nükleer test alanı, liman kenti Sinpo'daki denizaltı üssü, orta kesimde yer alan Yongbyon'daki nükleer tesis ile Tongchang-ri'de roket fırlatma rampası ABD'nin hedefleri arasındaydı.

BBC'nin yayınladığı grafikte de, menzili sekiz bin metreye ulaşabilen Taepodong 2 füzesinin neredeyse ABD ve İngiltere'yi vurabileceği görülüyor. Avrupa'yı tehdit eden füzenin menzilinde Türkiye de bulunuyor.

Pyongyang yönetimi, son aylarda peş peşe füze denemeleri gerçekleştirdi ve füzelerden bazıları Japon Denizi'ne düştü. 6 Mart'ta aynı anda fırlatılan dört balistik füze denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu. Söz konusu denemeden saatler sonra ABD Güney Kore'ye füze savunma sistemi THAAD'ı yerleştirmişti.

Kuzey Kore, son nükleer denemesini geçtiğimiz yıl 9 Eylül tarihinde yaptı. Birleşmiş Milletler kararları, Pyongyang yönetiminin füze ya da nükleer test gerçekleştirmesini yasaklıyor.

"KORE NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINANA KADAR DURMAYACAĞIZ"

ABD Başkan Yardımcısı Pence, "Kore Yarımadası nükleer silahlardan arınana kadar durmayacağız, pes etmeyeceğiz" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ülkesinin Kuzey Kore'yi nükleer silahlanmadan vazgeçirme çabalarını sonuç alana kadar sürdüreceği mesajını verdi. Asya turu kapsamında Güney Kore'nin ardından Japonya'yı ziyaret eden ve Başbakan Şinzo Abe ve diğer yetkililerle görüşen Pence, Trump yönetiminin, Kuzey Kore'yi nükleer girişimlerinden vazgeçirme konusundan kararlı olduğunu vurguladı.

Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik ve diplomatik baskıların Pyongyang yönetimini iş birliğine zorlayabileceğine inancının tam olduğunu belirtti. "Şuna inanıyoruz ki kararlı bir ülkeler topluluğu, diplomatik ve ekonomik baskılarla Kore Yarımadası'nda nükleer faaliyetleri durdurmayı başarabilir. Kore Yarımadası nükleer silahlardan arınana kadar durmayacağız, pes etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Pence, Japon muhataplarına Japon Denizi'nin öte yakasından gelebilecek provokasyonlara karşı, "Yüzde yüz yanınızdayız" diyerek desteğini gösterdi.

KUZEY KORE'DEN ABD'YE SAVAŞ TEHDİDİ

Kuzey Kore'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Kim In Ryong, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin nükleer denemeleri ve BM Güvenlik Konseyi'nde gelecek hafta gerçekleştirilecek Kuzey Kore konulu toplantıya ilişkin açıklamalar yapmıştı. ABD'nin Kore yarımadasında gerginliği artırdığını savunan Kim, "ABD, bölgede tehlikeli bir durum yaratıyor. Termonükleer savaş her an çıkabilir" ifadesini kullanmıştı.

TRUMP'TAN KUZEY KORE LİDERİNE: USLU DURSUN

Paskalya kutlamalarında konuşan ABD Başkanı Trump, nükleer denemeleri ve ABD'ye yönelik tehditleriyle gündeme gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a hitaben "Uslu dursun" demişti.

“STRATEJİK SABIR DÖNEMİ SONA ERMİŞTİR”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Asya turu kapsamında 15 Nisan'da Güney Kore ile Kuzey'i birbirinden ayıran Askerden Arındırılmış Bölge'yi (DMZ) ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamada, Kuzey Kore rejiminin nükleer silahları ve balistik füzeleri bırakmaya yanaşmadığına işaret ederek "ABD'nin stratejik sabır dönemi sona ermiştir" ifadelerini kullanmıştı. Pyongyang yönetimi ise nükleer denemelere devam edeceğini açıklamıştı.

BMGK'da 28 Nisan'da gerçekleşecek Kuzey Kore toplantısına ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson başkanlık edeceği duyurulmuştu. Toplantıda çok sayıda ülkenin bakan düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.(internetingazetesi)