ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de kimyasal saldırının ardından Suriye hükümetine ait bir hava üssüne füze saldırısı talimatı vermesiyle ABD 59 Tomahawk füzesiyle Suriye'de Shayrat Hava Üssü'nün farklı noktalarını vurdu. Rusya'dan ilk yaptırım geldi; Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de hava güvenliği için ABD ile varılan anlaşmanın askıya alındığını açıkladı. Kremlin'den gelen son dakika açıklamada ise "Bu uluslararası hukukun ihlali" denildi.

Saldırının gece TSİ 0340 civarında gerçekleştiği ve 59 Tomahawk füzesiyle Shayrat Hava Üssü'nün farklı noktalarının vurulduğu açıklandı. Trump, ABD'nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı "hayati ulusal güvenlik çıkarlarını" korumak adına hareket ettiğini belirtti.

SON DAKİKA: RUSYA, ABD İLE SURİYE'DEKİ ASKERİ GÜVENLİK ANLAŞMASINI DONDURDU

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de ABD ile olan memorandumun iptal edildiğini açıkladı.

ABD'nin Suriye'nin Humus vilayetindeki Şayrat Askeri Üssü'nü Tomahawk füzeleriyle vurmasının ardından Rusya'dan ilk yaptırım geldi.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de hava güvenliği için ABD ile varılan anlaşmanın askıya alındığını açıkladı.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ

ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse yönelik saldırısının ardından Kremlin'den ilk açıklama geldi.

Rus lider Putin, ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili olarak "Bu uluslararası hukukun ihlali" dedi.

Kremlin'den yapılan son dakika açıklamada "Saldırı ABD -Rusya ilişkilerine ciddi zarar veriyor. Saldırı uluslararası hukuka aykırı. Bu saldırı egemen bir devlete yapılmıştır" denildi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

İhlas Haber Ajansı, ölü sayısını yedi olarak veriyor. Ajansa göre, rejim saldırıda Muhanned Hanna, Süleyman Ali Mohammed, Lamak Hourani, Çavuş olan Alaa Muhammed, Mohamed El Assaad, Haidar Majed Hamo ve Tuğgeneral Sharaf Khalil İbrahim'in öldüğünü açıkladı.

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA: KAYIPLARIMIZ VAR!

Suriye askeri kaynakları Tuğgeneral İsa Halil İbrahim'in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurdu.

SURİYE ENFORMASYON BAKANLIĞI'NDAN TANSİYONU DÜŞÜREN AÇIKLAMA

Suriye, ABD'nin Şayrat hava üssüne yönelik saldırısının 'sınırlı olduğunu ve beklendiğini' açıkladı.

Suriye Enformasyon Bakanı tarafından yapılan açıklamada, "Askeri gerilimin tırmanmasını beklemiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Füze saldırısı sonrası Suriyeli kaynaklar; "Füze saldırısında kayıplarımız var" açıklaması yaptı.

Suriye Enformasyon Bakanı Ramez Turjman, ABD'nin Humus vilayetindeki hava üssüne yaptığı füze saldırısının "sınırlı" çapta olduğunu ve askeri durumun tırmanmasını beklemediğini söyledi.

Turjman Suriye devlet televizyonunda telefon üzerinden yayımlanan söyleşisinde, "Saldırının süre ve etkilediği saha açısından sınırlı olduğunu düşünüyorum, bekleniyordu" dedi.

Rusya'nın ABD hava saldırısına tepki verip vermeyeceği sorusuna Turjman, Moskova'nın ABD'yi kınayan açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekerek, "Askeri açıdan tırmanacağını düşünmüyorum" dedi.

ABD, Suriye'de muhaliflerin kontrolü altındaki İdlib'de gerçekleşen kimyasal saldırının ardından Suriye'de şu ana kadar atmadığı kadar sert bir adım atarak Suriye devletinin kontrolü altındaki bir hava üssüne Akdeniz'deki savaş gemilerinden fırlattığı onlarca füzeyle saldırdı.

BM'DEN İLK AÇIKLAMA: DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada "Mistura, konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor" dendi.

Açıklamada "Mistura, konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor. Birleşmiş Milletler yeni bilgiler elde edilince ek açıklamalarda bulunacak" ifadeleri kullanıldı.

RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ Mİ, BİLGİLENDİRİLMEDİ Mİ?

ABD'nin saldırı öncesi Rusya'yı bilgilendirip bilgilendirmediği konusunda, Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Ancak aksi yönde açıklamalar da var.(internetingazetesi)