Kanada Toprakları üzerinde yaklaşık olarak 600.000 Müslüman Kanada Vatandaşı yaşıyor. Kanada’nın Amerika Birleşik Devletleri ile olan sınırtan dolayı Kanadalılar Amerika’ya sıklıkla giriş çıkış yapabiliyor ancak son dönemlerde kanada’da yaşayan müslümanların Amerika Birleşik Devletleri’ne girişleri sınır üzerinden geri çevirdiği bildirildi.

 

Kanada haberlerine göre Kanada pasaportu taşıyan farklı sınır kapılarından Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş isteğiyle müracaatta bulunan vatandaşların  girişlerinin reddedildiği bildirildi. Torontoda yaşayan Bir aile ise tekerlekli sandalyedeki oğlu ile birlikte Fort Erie Peace Bridge Sınır Kapısı’ndan Amerika Birleşik Devletleri’ne geçmek için bir süre bekletedikten sonra 5 saat sorguya alındıkları bilgisi ulaştı. Toronto’nun en büyük camilerinden birisi olan camide imam olarak görev yapan kişinin sorgunun sonunda ise Amerika Birleşik Devletleri’ne girişlerinin Red edildiğinin gerekçe olarak da kendilerine hiçbir şey söylemediklerini ifade etti. İmam Ally muhabirlere sorgu sırasında sıklıkla Kendisine Suriyeli mültecilere yardım çalışmaları yaptığını ve bununla ilgili sorular sorulduğunu söyledi.

 

Kendisi Amerika’ya ilk girişi olacağını ve bu girişin sorunsuz olacağını düşünürken kendisine yapılan bu uygulamanın tamamen yersiz ve yasal olmadığını belirtti. Daha da ilginci kendisini bir kişiye benzettiklerini bununla alakalı olarak kendisinden izinsiz olarak fotoğrafını çekip parmak izlerinin alındığını iddia etti. Başka bir Müslüman Kanadalı vatandaş ise Türkmen asıllı necmettin vali oldu. Oda kendisinin sabıka kaydı olmadığını 20 yıldır kanada’da yaşadığını herhangi bir polisle hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etti buna istinaden kendisinin Amerika Birleşik Devletleri memurları tarafından haklarının ihlal edildiğini ve memurlarının otistik kızı için yiyecek ve ilaç getirmesine bile izin vermediklerini belirtti yapılan bu müdahalenin çağ dışı olduğunu belirtti. Amerika’nın bu gibi tavırlara devam edeceği bekleniyor.