Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesindeki bir telefon görüşmesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini füze saldırısıyla tehdit ettiğini söyledi.

 

BBC'nin haberine göre; Dönemin başbakanı Boris Johnson, Putin'in kendisine "sadece bir dakika süreceğini" söylediğini belirtti. Johnson, Şubat 2022'de "çok uzun" bir telefon görüşmesi sırasında, savaşın "mutlak bir felaket" olacağı konusunda uyarmasının ardından ifadenin kullanıldığını kaydetti. Johnson Putin’i, Ukrayna'yı işgal etmenin Batı yaptırımlarına ve Rusya sınırlarında daha fazla NATO askerine yol açacağı konusunda uyardı. Putin'e Ukrayna'nın "yakın gelecekte" NATO'ya katılmayacağını söyleyerek, onu askeri harekâttan caydırmaya çalıştı.

Eski Başbakan şunları söyledi: "Bir noktada beni tehdit etti ve 'Boris, seni incitmek istemiyorum ama füzeyle bu sadece bir dakika sürer' gibi bir şey dedi.Ama bence rahat olduğunu hissettiren ses tonundan, kayıtsız bir hava takınmasından, onu müzakereye ikna etme girişimlerime karşılık veriyordu." dedi.

Dokuz gün sonra, 11 Şubat'ta Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüşmek için Moskova'ya uçtu.

Wallace bunu "zorbalık veya güç gösterisi" olarak tanımladı ve şu anlama geldiğini ifade etti: 

“Sana yalan söyleyeceğim, yalan söylediğimi biliyorsun ve yalan söylediğimi bildiğini biliyorum ve sana yine de yalan söyleyeceğim.”

Wallace, "'Ben güçlüyüm' demekle ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Wallace bu yalanın Rusya'nın Ukrayna’yı işgal edeceğine olan inancını doğruladığını söyledi. Toplantıdan ayrılırken, Rusya'nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov'un kendisine "bir daha asla küçük düşürülmeyeceğiz" dediğini de kaydetti.

İki haftadan kısa bir süre sonra, 24 Şubat'ta tanklar sınırı geçerken, Johnson gecenin bir yarısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'den bir telefon aldı.

Johnson o anları, "Zelenskiy çok, çok sakindi” diye hatırlıyor, ”Ama bana, her yere saldırdıklarını söyledi." Johnson, Ukrayna liderinin güvenli bir yere tahliye edilmesine yardım etmeyi teklif ettiğini söyledi, “Bu teklifi kabul etmedi. Kahramanca olduğu yerde kaldı" yorumunda bulundu.