Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen ticaret konulu müzakereler hakkında bilgi veren birinci derece kaynaklar, müzakerelerin ‘’ Birinci Etap’’ adı verilen birinci aşamasının başarılı bir şekilde tamamlandığını açıkladı. Birinci etapta Çin Halk Cumhuriyeti’nin Amerika Birleşik Devletlerinden tarım ürünleri satın alması konusu tartışıldı.

Görüşme sürecinde kaynakların aktardığı bilgilere göre, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Amerika Birleşik Devletlerinden en az yirmi milyar dolarlık tarım ürünü alacağını taahhüt ettiği söyleniyor. Bahsedilen bu tutarlar da tarım ithalatının iki ülke arasında yeniden 2017 seviyesine döneceğini gösteriyor.

Bu konuda iki ülkenin net bir şekilde anlaşmaya varması durumunda Kasım ayında Şili’de toplanacak olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump’ın el sıkışması ve aradaki gerginlik durumunun sonlandığını bildirmeleri oldukça yüksek bir ihtimalmiş gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Beyaz Sarayda gerçekleştirilen toplantıdan önce ABD başkanı Donald Trump bu konuyla alakalı olarak Çin Halk cumhuriyetiyle anlaşmaya varılma ihtimalin oldukça yüksek olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz Çarşamba günüyse basına açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer konuşmasında anlaşmayı “kâğıda dökme” çalışmalarının yolunda olduğunu ancak hala bazı noktalarda iki ülke arasında uzlaşma sağlanmadığını vurguladı.