Dünyaya İlham Olan Kadın:Elizabeth Jane Cochran!

 

 

Elizabeth Jane Cochran, 1864 yılında Pennsilvanya'nın güney batısında bulunan Cochran's Mills kasabasında dünyaya geldi. Efsane gazeteci yayın hayatı boyunca ‘Nellie Bly’ takma adını kullanmıştır. Elizabeth, Pitssburgh’da öğretmen okulunda eğitim gördü, 1879 yılında mezun oldu.

 

18 yaşındayken ‘The Pittsburgh Dispatch’ gazetesinde yayımlanan ve kadınların yerinin evi olduğu, kadının iş hayatında yer almasının bir canavarlık olduğu gibi cinsiyetçi ifadeler içeren bir yazıya yanıt olarak yazdığı mektup, kariyerinin dönüm noktası oldu. Gazete idarecilerinin dikkatini çekmeyi başaran Elizabeth Dispatch’ten iş teklifi alarak gazetenin ilk kadın muhabiri oldu.

 

Cochrane, editörlerin de önerisiyle cinsiyetçi ideolojilere karşı çıkan ve kadın haklarına büyük önem veren gazeteci Stephen Foster’ın şarkısı olan Nelly Bly’dan esinlenerek, bu takma ismi kullanmaya başladı.

 

Gazete için, Meksika hakkında bir yazı dizisi hazırlama teklifi kabul eden Cochrane, serbest gazeteci ünvanıyla altı aylığına New York’tan ayrılarak Meksika’ya gitti.

 

Makalelerinden birinde Meksika hükümeti aleyhinde eleştiride bulunan bir gazetecinin, tutuklanmasına karşı çıktığı için Meksika’dan sınır dışı edilerek Amerika’ya döndü. Meksika yazılarını 1888'de kitap haline getirdi.

 

ABD’ye dönünce, New York World gazetesi için çalışmaya başladı. Bu gazetedeki ilk işi, Blackwell Kadın Akıl Hastalıkları Hastane’sine girip içerideki koşulları gözlemlemek idi. Ruhsal bunalımda olan bir amnezi hastasıymış gibi davranarak doktorları kandırmayı başaran Cochrane, hastaların olumsuz koşullarını gün yüzüne çıkaran "Deliler Evinde 10 Gün" adlı yazı dizisiyle sansasyona imza attı. Akıl Hastanesinde yaşadıkları daha sonra kitap haline getirildi.

 

Bly, 14 Kasım 1889 tarihinde 24.899 millik (40.071 km) dünya seyahatine başladı. Turunu 72 gün 6 saat 11 dakika sonra tamamladı. 

 

1895'te milyoner sanayici Robert Seaman ile evlenme kararı aldı. Kocasının ölümünden sonra Iron Clad Manufacturing Co. şirketinin yönetimini üstlendi. İşçiler için spor salonu, kütüphane, sağlık hizmeti sunmak gibi o zamana kadar görülmemiş sosyal reformlar gerçekleştirerek dikkat çekti.

 

 Mali açıdan sıkıntıya düşünce yeniden gazeteciliğe döndü.

 

Nellie Bly, I. Dünya Savaşında cepheye çıkan ilk gazeteci olarak tarihe geçti. Ardından 1920'de New York Journal için yazmaya başladı. İki yıl sonra 27 Ocak 1922'de zatürreden hayatını kaybetti.