E-ticaret Alışverişlerinde trol kullanıcıların davranış şekillerinin firmalara etkileri

 Bu Salgın dönemi gibi nadiren yaşanan olaylarda veya daha kısa süreli dönemlerde insanların tüm gününü evlerinde geçirmesi, fiziksel mağazaların pandemi nedeni ile kapalı olması ve virüsün bulaşma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle e- ticaret hacminde ciddi bir büyümeye sebep oldu. 

Bu süreçte online ticarete yönelen müşteri davranışlarında belirli alışkanlıkların edinilmesi ve bir kitlenin de farklı davranış sergilemesine neden olmakta. Bu durumlarda firma mağduriyeti ve kazançları da söz konusu olmaktadır.

Satın alma yapmış müşteriler doğru firmaya ulaşmakta ve doğru ürünü tedarik etmekte sorun yaşarken, bir yandan da satın almamış bir müşteri kitlesi bulunan tüm sayfalara yorum yapmaktadır. Bunların belirli nedenleri mevcut, fakat daha çok insanların sosyal ortamlarda istediklerini yazabilecekleri ve sonrasını hesaplamamış olmaları neden olmaktadır.
Daha öncesinde farklı firmalardan yapılan yanlış tercihler, her satış yapan firmanın ürünü hakkında kötü beyanda bulunma hakkını kendilerine verildiğini düşünüyor olabilir.
Bu markaların kötülenmesi yönünde hukuki işlem yapma yetkileri var firmaların ve aslında kişiler alamadıkları sorumlulukların altına girmiş oluyorlar satın almadıkları kullanmadıkları ürünleri kulaktan dolma yorumlayarak.

Diğer bir husus ise sahte açılan hesaplardan bütün gün kişilerin mantıklı mantıksız tüm firma ve hesaplara yorum yapmasıdır.
Alt yapısına bakıldığında firmalar bir işletme olarak bütün iş yüklerini ürün geliştirme, marka yönetimi, satış ve müşteri memnuniyeti üzerinden oluşturmaya kullanmalıdır ve bu süreçte olabildiğince müşteri memnuniyetini ürün kalitesini en üst seviyede tutmalıdır.

Diğer yandan sağlıklı ve bilinçli tüketici bu firmalardan sağlıklı alışveriş yapmalıdır. Bu süreçte bireylerin satın aldıkları ürünler doğrultusunda kullanıcı yorumlarını beyan etmeleri ve deneyimlerini paylaşmaları ve kullanmadıkları ürünlerde her ürünü kullanmış edasında yaklaşmamaları sağlıklı bir davranış biçimi olacaktır.

Firmaların burada müşteri takip sistemini düzenli bir şekilde tutmaları ve müşteri memnuniyeti hem ürün hem de ilgi ile sağlamaları marka yönünden ayrıca sadece kendileri için değil Türkiye’de kişilerin online satın alma davranışlarını değiştirmekte etkili rol oynamalarını sağlayacaktır.

Yazar:  Burçin Deniz Özkan
724guzellik.com.tr Kurucusu