Antalya'da iki kardeşin öz annesi ve üvey babaları tarafından nitelikli cinsel istismara maruz bırakıldığı ile ilgili görülen davada, sanıklar tahliye edilmişti. Çocukların çizdikleri resimler ve beyanlarına rağmen annenin ve üvey babanın tahliye edilmesi tepki topladı.

İki çocuğa cinsel istismarda bulunan ayrıca tutuklanan annenin ve çocukların üvey babasının adli kontrolle serbest bırakılmasına tepki yağıyor. #ElmalıDavası etiketiyle yapılan paylaşımlar Twitter  ve diğer sosyal medyalardan   gündem oldu. Bu olaya  ünlü isimler , spor kulüpleri  ve vatandaşlar tepki gösterdi.

 

Olay nasıl başladı ?

 BBC News 'den  duyulan habere göre , olay, geçen yıl Haziran ayında, çocukların babaannesinin  savcılığa giderek o dönem 6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla, anneleri Merve A. ve eşi Rahmi A.'dan şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı. Savcılık, babaannelerinin yanında olan ana sınıfı öğrencisi G.E.G. ile ağabeyi İ.E.G.'nin, Çocuk İzlem Merkezi'nde ifadesine başvurdu. G.E.G. İfadesinde, annesi ve üvey babası ile birlikte isimleri F., A. ve M. olan kişilerin kendisine istismarda bulunduğunu anlattı. G.E.G. başından geçen olaylarla ilgili annesi Merve A., üvey babası Rahmi A. ve dayısı S.'den şikayetçi olduğunu söyledi. Savcıya ifade veren ağabey İ.E.G. de maruz kaldıkları cinsel istismarı ve fiziksel şiddeti doğruladı. Çocuklar, başlarına gelenleri deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalıştı. Bu resimler de soruşturma dosyasına girdi. Yürütülen soruşturma kapsamında anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A. 16 Ekim 2020'deki ilk duruşmada tutuklandı. Olaya ilişkin davanın üçüncü duruşması 6 Ocak günü Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Merve A., ifadesinde, "Çocuklarımın dolduruşa gelerek yalan beyanda bulunduklarını düşünüyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum" dedi. Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı, tepki çeken karar sonrası yargılama sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Başsavcılığımız tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir. 5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır." Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  tarafından yapılan  konuşmada , "İki kardeşin istismara uğradığı şüphesi oluşması üzerine konu kolluk güçlerine intikal ettirilmiştir. İlk görüşmenin Çocuk İzlem Merkezi'mizde yapılmasının ardından çocuklarımıza psikososyal destek verilmeye başlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Davanın seyriyle ilgili şu bilgiler  görüldü :

  • "16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır.
  • "05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir.
  • "05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur.
  • "21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir."

Elmalı davası nedir? Anne ve üvey babanın serbest bırakılmasına tepki yağıyor: Bakanlık harekete geçti - Yeni Şafak

HSK İNCELEME BAŞLATTI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül,  Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında , Elmalı davasıyla ilgili "Süreci yakından ve dikkatle takip ediyor, sürecin hassasiyetine uygun her türlü tedbiri alıyoruz. HSK da konu hakkında inceleme başlattı".

 

BAKANLIK:  Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da konuyla alakalı  Açıklamada her iki çocuğun da psikolojik destek aldığı belirtilerek "Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz" denildi.

 

 

 Elmalı davasında ünlü isimler tepki verdi

Türk pop müziği sanatçısı olan Tarkan ise  Twitter hesabı üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz " yönündeki açıklamasına tepki göstererek cevapladı.  İşte o paylaşımı :

 

Gökhan Özoğuz  : Çocuk taciİnin affı olamaz olmamalı!

Gökhan Özoğuz,  Twitter hesabı üzerinden    "Elmalı Davası" ile ilgili paylaşım yaparak   tepki verdi . Paylaşımda şunlar görüldü , "Bu mantık dışı uygulamayı kontrol edecek biyonik beyin kim mesela ? Bu kadar cinnet geçirtecek hukuksuzluğun döndüğü bir ortamda Çocuklarında bundan nasibini alması çok korkunç. Çocuk taciİnin affı olamaz olmamalı!#elmalıdavası"

 

Haluk Levent : Çok hassas bir konu!

Haluk Levent , Twitter hesabı üzerinden  "Elmalı Davası " ile ilgili paylaşım yaptı paylaşımda , "Şimdi sırada komisyondan geçen ve meclise gelecek olan 4. Yargı paketindeki " çocuğa cinsel istismar suçlarında kuvvetli delil aranacak " maddesi var. Çok hassas bir konu ! Tekrar düşünülmeli "

Spor Kulüpleri Elmalı Davası'na  tepki gösterdi

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un da aralarında olduğu çok sayıda futbol kulübü,  Twitter hesabı üzerinden Elmalı Davası'na dair paylaşımlar yaptı .