Endonezya’nın Java Adası’ndaki en yüksek yanardağ olan Semeru Dağı’nın Çarşamba günü meydana gelen ani patlamasının ardından, dağda mahsur kalan 170’ten fazla dağcı güvenli şekilde tahliye edildi. Yetkililer, devam eden sismik hareketliliğin daha fazla patlama riskine işaret ettiğini belirterek alarm seviyesini en üst seviyeye yükseltti.
Doğu Cava eyaletinin Lumajang bölgesinde 3 bin 676 metre yüksekliğe sahip Semeru’ya tırmanan yaklaşık 178 kişi — dağcılar, rehberler, hamallar ve turistlerden oluşan grup — patlama sırasında Ranu Kumbolo kamp alanında mahsur kaldı. Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi Başkanı Priatin Hadi Wijaya, video konferansla yaptığı açıklamada “Güvendeler ve geri dönmeleri için yardım ediliyor.” dedi.
Merkezin yetkililerinden Hetty Triastuty, kamp alanının kraterden 8 kilometre uzaklıkta, ana tehlike bölgesinin dışında bulunduğunu, ancak dağcıların volkanik küle maruz kalmış olabileceğini aktardı.
Endonezya Jeoloji Ajansı Başkanı Muhammed Vafid, Semeru’nun Çarşamba günü öğle saatlerinden gün batımına kadar yamaçlarından aşağı doğru 13 kilometreye kadar uzanan, sıcak kül, kaya, lav ve gaz karışımından oluşan kavurucu bulutlar gönderdiğini, ayrıca 2 kilometre yüksekliğe ulaşan yoğun bir sıcak bulut sütunu yükseldiğini açıkladı. Art arda yaşanan patlamalar, yetkililerin alarm seviyesini üçüncü basamaktan en üst seviyeye iki kez yükseltmesine neden oldu.
Ulusal Afet Azaltma Ajansı Sözcüsü Abdul Muhari, en fazla risk altında bulunan üç köyden 300’ü aşkın kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi. Artan tehlike nedeniyle, krater çevresindeki yasaklı bölge 8 kilometreye kadar genişletildi ve halka Besuk Kobokan Nehri çevresinden uzak durmaları yönünde uyarı yapıldı. Yetkililer, şu ana kadar can kaybı bildirilmediğini, ancak volkanik faaliyetlerin sürdüğünü ve bölgedeki riskin devam ettiğini vurguluyor.

