Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya temasları kapsamında Soçi'ye gerçekleştireceği yolculuk öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Rusya ziyareti'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, kendisine yöneltilen 'Kabinede revizyon olacağı' yönündeki söylemlerin gerçeklik barındırmadığını, Başbakan Binali Yıldırım'ın kabinede revizyon talebi ile gelmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti öncesi, dün Başbakan Binali Yıldırım'la yaptıkları 5.5 saatlik toplantının içeriği ve kabine revizyonu söylemlerine ilişkin, salonda bulunan gazetecinin kendisine yönelttiği soruyu yanıtladı. Erdoğan, şu anda ak partinin gündeminde böyle bir şey olmadığını söyledi.

"BÖYLE BİR TEKLİFLE BAŞBAKAN BANA GELMİŞ DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı 5.5 saatlik toplantının içeriği ve kabine revizyonu ile ilgili bir soruya önce "O kadar sürdü mü ya?" diye tepki verip, şöyle yanıt verdi:

"Şu anda hükümetin gündeminde böyle bir şey yok. Böyle bir teklifle de sayın başbakan bana gelmedi. Bir araya gelişimiz ve bununla birlikte de özellikle devlette atılan bazı adımlar var. Bu adımlarla ilgili beraber görüşmemizi gerektiren bazı konular vardı. Bunları görüşme fırsatı bulduk."

ERDOĞAN VE BAŞBAKAN YILDIRIM NE GÖRÜŞTÜ?

Cumhurbaşkanı, "Bir araya gelişimiz ve bununla birlikte de özellikle devlette atılan bazı adımlar var. Bu adımlarla ilgili beraber görüşmemizi gerektiren bazı konular vardı" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından çarpıcı satırbaşları ise şöyle:

ANA GÜNDEM 'SURİYE'

"Ele alacağımız etraflı konular olduğu gibi bölgesel konularda da Suriye öncelikli hedefimiz. Soçi’de alınan kararların hayata geçirilmesi konusunda hangi adımlar atacağız bunları ele alacağız. İki ülke ilişkilerinin eski seviyesinin üzerine çıkması için çaba harcıyoruz.

TÜRK AKIMI PROJESİ

Siyasi olarak çok üst seviyede tesis ettiğimiz bir güven var. Aynı şekilde turizmde ciddi gelişmeler olmaya başladı. Enerji konusuna ciddi önem veriyoruz. Türk akım projesi bir şekilde ilerliyor. Akkuyu nükleer enerji santralinin ilk bölümünün 2023’te devreye girmesini ümit ediyoruz.

"NE RUSYA'NIN NE TÜRKİYE'NİN BÜROKRASİYE BIRAKACAK TEK BİR SANİYESİ YOKTUR"

Ne Rusya’nı ne Türkiye’nin bürokrasiye bırakacak tek bir saniyesi yoktur. Türk vatandaşlarının vize alma zorunluluğu da insanlarımız arasındaki beşeri münasebetlerimize engel oluyor.

"SURİYE KONUSUNDA VERİMLİ BİR İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM ETMEKTE"

En önemli gündem başlığı Suriye’dir. Suriye konusunda verimli bir işbirliğimiz devam etmekte. Birçok adımı beraber attık. Ülkenin toprak bütünlüğü korunarak çözülmesi ortak hedefimizdir."

"BAYKAL'IN AÇIKLAMALARINI ÖNEMSİZ BULUYORUM"

Erdoğan, Baykal'ın Abdullah Gül ile ilgili sorusuna "Baykal kendi işine baksın" diyerek şu ifadeleri kullandı;

"Deniz Baykal'ın açıklamalarını önemsiz buluyorum. Bu bir fitne hareketi, virüs hareketidir. Sayın Baykal bu işleri bıraksın da kendi başının çaresine baksın."

'KILIÇDAROĞLU'NA TAVSİYE; SİYASİ TARİH OKUSUN'DA ÖĞRENSİN'

"Sadece kendisine bir tavsiyem var siyasi tarih okusun'da öğrensin. Öncelikle kendi partisinin siyasi tarihini öğrensin. Zaten dün yaptığı konuşmayla hangi tarafta olduğunu belli etti. Aykırı olduğu zaman partiden atarım dedi. Partisinin siyasi geçmişini iyi öğrenmesi, okuması lazım Mustafa Kemal'den İnönü'ye kadar okuması lazım."

PUTİN İLE GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ

"Sayın Putin'le Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ele alacağız. Kendisi ile sıkça gündemimizdeki konuları konuşuyor, iki ülke arasındaki ilişkilerin eski haline dönmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Siyasi olarak en üst düzeyde bir güven var.

AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ

Turizm ve enerji konusuna büyük önem veriyoruz.Turizm'de şu anda ciddi gelişmeler olmaya başladı. Bunun artarak devamını istiyoruz. ürk Akımı projesi ilerliyor, Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin ilk reaktörünün 2023 yılında hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Bu süreci daha yakına çekmek istiyoruz.