Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bunun nedenini İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Çünkü 60 yaş üzerindeki kişilerin çoğunda genellikle tansiyon, kalp, diyabet gibi kronik hastalıklar var. Bunlar da yaşlanma hızını artırıyor’’ olarak açıklıyor!

 

Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bunun nedenini İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Çünkü 60 yaş üzerindeki kişilerin çoğunda genellikle tansiyon, kalp, diyabet gibi kronik hastalıklar var. Bunlar da yaşlanma hızını artırıyor’’ olarak açıklıyor. 

 

Sözcü.com yazarlarından Nazan Doğaner Halıcı’nın özel haberine göre, hayata geldiğimiz andan itibaren yaşlanmaya başlıyoruz. Ergenlik çağına gelindiğinde ise doku ve organda gerçek yaşlanma ve yıpranma başlıyor. Yaşlanma hızı her organa ve her insana göre değişir. 

 

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’ten Erken Yaşlanmayı Önleyen Tüyolar:

 

-Dünya genelinde ortalama yaşam süresi artmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre 5-10 yıl daha fazladır. Son dönemde modern tıp, koruyucu hekimlik ve aşılar, hijyen, yaşam tarzı değişiklikleri ve eğitiminde etkisiyle ortalama yaşam süresi 50’den 85’e yükseldi.

 

-Erken yaşlanmanın en önemli nedenleri; Serbest radikaller, antioksidan sistemin yetersizliği, toksinler, çevresel kirlilik, radyoaktivite, manyetik kirlenme, hormonlarda azalma, insülin direnci, şeker hastalığı, sağlıksız ve hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, sigara, alkol, uyuşturucu, stres, depresyon, uyku kalitesinde azalma, genetik miras, vücut yağlanması, obezite, geçirilmiş hastalıklar, aşırı egzersiz, damar yaşlanması, kolesterol yüksekliği, homosistein yüksekliği.

 

-Bağışıklık sistemi yaşlanmayla beraber güç kaybeder. Bunun sonucunda yaşlanma süreci hızlanır. Beslenmenize, strese ve uykunuza dikkat etmelisiniz. 

 

-Hormonlardaki dengesizlik yaşlanmaya neden olmaktadır. Büyüme hormonu, DHEA-S, testosteron, östrojen ve melatonin hormonları nedeniyle yaşlanma süreci hızlanır. Kadınların menopoz dönemi, erkeklerin 40’lı yaşlarıyla birlikte hormonlarda düşüş meydana gelir. Bu hormonal düşüşler kilo artışı, kas azalması, yağ artışı, kemik kaybı ve uyku problemlerini beraberinde getirir. 

 

-Aşırı insülin tüketiminde kan şekeri düşerek tekrar acıkma hissini uyandırır. Vücudun metabolik ve hormonal dengesini bozarak yaşlanmayı hızlandırır.