Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan ev karantinasını denetlemek amacıyla Google, kullacılarının konum bilgilerini hükümetle paylaşmaya başladı. Google verilerine göre İtalya’da park gezilerinin yüzde 94, işe gitme oranının ise yüzde 63 azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise bu durum park gezilerinde yüzde 60, işe gitme oranında ise yüzde 45 olarak öne çıktı.

Google tüm kullanıcılarının konum bilgilerini hükümetlerle paylaşarak, koronavirüs salgının yayılma hızını yavaşlatmak için alınması gereken en önemli önlemlerden biri olan “sosyal mesafe”ye uyulup uyulmadığının denetlenebilmesini sağladı.

Google Maps Yöneticisi Jen Fitzpatrick ve Google Sağlık Politikaları Sorumlusu Karen DeSalvo tarafından bu karar duyurulurken şu an 131 ülkede uygulanmaya başladığı da belirtildi. Fitzpatrick ve DeSalvo, “Bu raporların, salgınının nasıl yönetileceğine ilişkin kararları desteklemeye yardımcı olacağını umuyoruz. Bu bilgiler, yetkililerin önemli ziyaretlerdeki değişiklikleri anlamasına yardımcı olabilir, bu da çalışma saatleri hakkındaki önerileri şekillendirebilir veya teslimat hizmeti hakkında bilgi verebilir” açıklamasını paylaştı.

Google yaptığı açıklamada park, alışveriş merkezleri, ev ve iş yerlerine yapılan giriş çıkışları yüzdelik oranda artış veya azalış olarak açıklayacaklarını, kullanıcıların kimliğini ise ifşa edecek bilgilerin paylaşılmayacağını belirtti. Bu kapsamda 16 Şubat ile 29 Mart arasında kaydedilen veriler Google tarafından şu şekilde paylaşıldı:

İtalya’da park, bahçe, restoran ve sinema ziyaretleri yüzde 94 azaldı. İtalya’da işe gitme oranı ise yüzde 63 düşerken market ve eczaneye giden tüketicilerin oranında yüzde 85 azalma gerçekleşti.
İtalya’nın ardından koronavirüs’ün en çok kayba yol açtığı Avrupa ülkesi İspanya’da ise market ve eczane ziyaretleri yüzde 76, park gezileri yüzde 89 azaldı. İşe gitme oranı ise yüzde 64 düştü.
En yüksek koronavirüs bulaşma oranının görüldüğü ABD’de ise ilk olarak Kaliforniya’da karantina uygulanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda Kaliforniya’da market ziyareti ve park gezilerinin yüzde 50 azaldığı göze çarptı. Bununla birlikte market ziyareti ve park gezilerinde en az düşüşün yaşandığı eyalet yüzde 29 ile Arkansas oldu.
Türkiye’de işe gidiş yüzde 45 azalma gösterirken, park ve bahçe ziyaretleri ise yüzde 60 oranında düştü. Toplu taşımayı tercih edenlerin oranında yüzde 71, market ve eczaneye gidenlerin oranında ise yüzde 39’luk bir azalma yaşandı.
Japonya’da ise market ve park ziyaretleri yüzde 26 azalırken işe gitme oranı yalnızca yüzde 9 düştü.