Günümüzde Dünya üzerinde mücadele ettiğimiz corona virüsü ile devam ederken bu kez hantavirüs nedeniyle bir kişinin hayatını kaybetmesi Çin'de felakete neden oldu. Çin'in Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüste hayatını yitirdiği, gerekçesiyle test sonucunda ise hanta virüsünü taşıdığı belirtildiği gözlemlenildi. Bu hanta virüsü nasıl bir etki yarattığı ve nasıl bir sonuca yer alıp ortaya çıktı? Bu sorular ile vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor.

Çin'de farelerden insanlara bulaşan hantavirüs tespit edilen bir kişinin hayatını kaybetmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı ülkede yeni salgın endişesine yol açtı. Ortaya çıkan bu virüsün kemirgen canlıları enfekte ettiği bilinmektedir ancak insanların kemirgen idrar tükürük veya dışkısı ile teması yoluyla insanlarında hanta virüsünden enfekte olabildiği düşünülmektedir. İşte Hanta virüsü hakkında merak edilenler..

Hanta virüs’ün doğadaki başlıca kaynağı kemiricilerdir (özellikle fareler). İnsanlara bulaşma yoluyla, virüsü taşıyan hayvanların ısırması (salya, tükürük) veya idrar (sulara bulaşması yoluyla) ve tükrük gibi çıkartıların deri ve mukozalardan girmesi (enfekte materyalin batması vb.) ile sonuç çıkarılabilir.

HANTA VİRÜSÜ NEREDEN BULAŞIYOR?

İnsanlara bulaş yolu kemirgenlerin idrar çıkartılarının solunması yoluyla gerçekleşiyor.Fareler ve bazı kemirgenlerin taşıyıcı oldukları bilinen hantavirüs kemirgenlerin dışkısı, idrarı yoluyla enfekte ortamı yaratarak hastalara bulaşıyor.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NEDİR?

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kusma, bulantı gibi belirtiler görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir. Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişmişse, Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Tedavi: Hantavirus enfeksiyonun aşısı veya özel bir tedavisi yoktur. Hastanın hayati fonksiyonları desteklenmelidir.

Global Times'ın haberinin ardından sosyal medyada yeni bir salgının ortaya çıkabileceği yorumları yapıldı, Twitter'da "hantavirüs" etiketi dünya çapında konuşulup trend oldu.