Türkiye'de de HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi, aşıya erişimin ücretsiz olması talebi uzun süredir gündemde. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da HPV aşısına ücretsiz bir şekilde erişilebilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. 

 

Habertürk'ten Merve Elmacı'nın haberine göre; Türkiye'de de HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi, aşıya erişimin ücretsiz olması talebi uzun süredir gündemde. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da HPV aşısına ücretsiz bir şekilde erişilebilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Aşıların kişinin yaşına ve bağışıklık durumuna göre iki veya üç doz yapılması gerekiyor. 9 yaşından itibaren kız çocuklarına aşı yapılması önerilirken, nüfusun büyük bir bölümünün aşılanmasının aşılanmamış kişilere de fayda sağlayacağı belirtiliyor.

 

Hangi ülkelerde aşıya nasıl erişim sağlanıyor?

 

DSÖ verilerine göre, 2021 itibariyle dünyada kız çocuklarının yüzde 13'ü HPV aşısı yaptırmış durumda; kız çocuklarının yüzde 90’ının aşılanması öneriliyor. Pandemi sebebiyle ABD, düşük gelirli ve düşük orta gelirli ülkelerde aşılama programı önemli ölçüde etkilendi. Yüksek gelirli ülkelerden toplanan verilere göre, HPV aşısı sayesinde, 15-19 yaş arası genç kadınlarda HPV enfeksiyonu oranı yüzde 83 azaldı, 20-24 yaş arası kadınlarda enfeksiyon oranı yüzde 66 düştü. AGAVI Alliance'ın desteğiyle, bazı Afrika ülkelerinde HPV aşısı uygulanmaya başlandı. 2013 yılında Gana, Kenya, Madagaskar, Malavi, Nijer, Sierra Leona ve Tanzanya’da aşının uygulanmasına başlandı. Avusturya, HPV aşısını ulusal aşı takvimine ekleyen ilk ülke oldu, Avusturya’yı Avustralya takip etti.

 

2013 yılında Japonya Sağlık Bakanlığı, HPV aşı karşısına yönelik aşı karşıtlığı sebebiyle aşıyı tavsiye etmeyi durdurdu. 2022 yılının başlarında ise bu kararın yanlış olduğu anlaşılarak tekrar aşıyı önermeye başladılar. HPV aşıları, İsviçre, Portekiz, Kanada, Avustralya, İrlanda, Güney Kore, Hong Kong, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere birçok ülke ve bölgede erkekler için de onaylanmış durumda.