'İstihdam' için süre 10 güne iniyor

 

Bakan Müezzinoğlu, istihdam teşvikinde üç ay sigortasız kalma şartını 10 güne indireceklerini açıkladı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam teşviklerinden yararlanma şartlarının kolaylaştıracaklarını ve bununla ilgili bir genelge yayımlayacaklarını söyledi.

 

Müezzinoğlu, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamaya göre, istihdam teşviklerinde kolaylaştırma öngören genelgeye önümüzdeki günlerde yayımlanacak ve dört ana maddede teşviklere kolaylık getirecek.

 

Genelgeye göre Bağ-Kur'lular tarım sigortaları şehir içi taşımacılık çalışanları ve ev hizmetlerinde çalışanlar için üç ay işsiz kalma şartı aranmayacak, mevsim bitimi, kampanya bitimi ve vize süresinin dolması nedeniyle işsiz kalanlar için daha önce altı ay olarak uygulanan işsizlik şartı süresi üç aya indirilecek.

 

Öte yandan 2016 Aralık ayında hiç işçi bildirmemiş işyerleri istihdam ettikleri her bir sigortalı için teşvikten yararlanabilecek. Ayrıca 2017 yılında faaliyete geçen işyerlerinde işe alınacak her bir sigortalı teşvikten yararlanabilecek.

 

İstihdamda yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için çalışma hayatında ocak ayı başında "seferberlik" başlatılmıştı.

 

İstihdam seferberliği ile 1.5 milyon kişinin iş sahibi yapılması, buna ilaveten 500 bin kişinin işbaşı eğitimi ile istihdamının sağlanması öngörülüyor.

 

Ocak ayında başlatılan seferberlik kapsamında verilen destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyeti 773 TL azalarak bin 404 TL'ye geriliyor. Paketin maliyeti 12.3 milyar TL olarak öngörülürken, bunun yaklaşık 11 milyar TL'si ise İşsizlik Fonu'ndan karşılanıyor.