Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinden önce İlber Ortaylı eşliğinde Kapalıçarşı'yı gezdi. 

 

Kuyumcu ve takıcıları gezen Meloni, yemeğini tarihi bir restoranda yedi.

 

Görüşmenin ardından İlber Ortaylı, Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye getirilmek istendiğine dair iddiaları doğruladı.

 

 

Çiğ et yiyen, sokaklarda işeyen, çıplak gezen kesim var, İnşallah onları göndermezler.Böyle bir adım atılırsa bu vatana ihanettir ifadelerini kullanan İlber Ortaylı aynı zamanda Meloni hakkındaki izlenimlerini iletti: 

 

Meloni zaten takip ettiğim birisi. Bence Avrupa başbakanları içinde en başarılısı ve en renklisi... Siyasi görüşleri üzerindeki abartmalara da katılmıyorum. Çünkü Avrupa’da ondan daha liberal bir siyasetçi tanımıyorum. Ne Almanya ne Fransa başbakanları ne de Hollanda ve İsveç hiçbiri onun gibi değil. Son derece sempatik bir hanımefendi, mütevazı da. ‘Sigara içebilir miyim’ diye sordu. Bu da bir zarafet göstergesi. Yaşına göre çok genç görünüyor. Çocuksu bir yüzü var. Cana yakın bir kişiliği var. Lisan da biliyor. Halkla teması olan biri. Zaten İtalya Başbakanı öyle olur. Hiç kendini beğenmişliği yok. Ne bir garsona ne polis memuruna ne kendi heyetine ne de karşılayanlara karşı tevazusunu eksik etti. Herkese karşı kibardı.