Prof. Dr. Canan Karatay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesini açıklamasının ardından yeni bir tartışma başlatarak Cumhurbaşkanına seslendi. Glikoz şurubunun zehir olduğunu anlatan Karatay, şekerli gazlı içeceklerin 18 yaşına kadar alkol gibi tamamen yasaklanmasını talep etti. Bütün hücrelere nişasta bazlı şekerin 7 kat daha fazla toksit olduğunu söyledi.


Karatay katıldığı tv programında; "mısır şurubu şekeri karaciğeri hemen yağlandırır. O nedenle 10 yaşlarındaki çocukların karaciğeri yağlı. Bu çocuklar alkol almıyorlar ama bu hale geliyorlar. O yüzden şekerli gazlı içecekler yasak edilmeli. Çocuklar obez ve göbekli. Biz bu göbeğe alkol göbeği değil, glikoz göbeği diyoruz" dedi.

"GEBELERE MALESEF ŞEKER YÜKLÜYORLAR"​
Ebeveynlere de tavsiyeler veren Karatay; "Evde anneler ayran yapabilir, meyve suyu sıkabilirler. Çocukları bu hale getiren aslında aileleri. İnsilün direnci ana rahminde başlıyor. Gebelik şekerini teşhis etmek için şekerli su veriyorlar bu yanlıştır yasaklanması lazım. Bir kan tahliliyle bu zaten ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden bu ülkede erken doğumlar, sezeryanlar, sakat doğumlar ortaya çıkıyor. Gebelere malesef şekeri yüklüyorlar. Mısır şurubu zehirler" diyerek nişasta bazlı şekere karşı izleyenleri bilgilendirdi.

Karatay sözlerine şöyle devam etti: "Milli eğitim bakanlığı kantinlerde çocuklarda doğal besinler yedirmesi lazım. Karınca bile mısır şurubundan yapılan şekeri yemiyor. Hamilelikten itibaren 2 yaşına kadar çocuklara hiç şeker verilmemeli."

"DÖNERDE YAĞ KISITLAMASI OLMAZ"​
Prof. Dr. Canan Karatay, Tarım ve Orman Bakanlığının et döner yağ oranını en fazla yüzde 25 olarak belirlemesini de eleştirerek;
"Dönerde yağ kısıtlaması getirilemez trans yağ kısıtlaması getirilmeli. Yemeklerin lezzeti yağdan gelir. Hayvansal yağ tehlikeli değildir. Doğal tereyağ tüketilmeli, Ayrıca adana kebaba lezzet veren kuyruk yağdır. Tavuk döner diye birşey olmaz, evveliyatı yok, köy tavuğuyla döner yapmıyorlar. Serbest gezen tavukla döner yapmalılar. Bozulmamış ve işlenmemiş olarak 30 çeşit yağ vücuda girecektir. İki türlü yağ zararlı; trans yağlar ve fabrikada işlenen margarin türü yağlardır" dedi.

Kaynak:Demokrasi Gazetesi