1 Mayıs işçi ve emek bayramından geriye kalanlar...

Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere siyasiler bugün  mayıs kutlamalarına tebrikle katıldılar. Külliyede ilk kez 1 Mayıs emek ve dayanışma günü yemeği verildi. Taksim için izin çıkmayan kutlamalar Bakırköy'de yapıldı. Yurdun farklı yerlerinde de 1 Mayıs kutlamaları yapılırken gözler İstanbul'daydı. 

İstanbul'da Taksim'in yasak olması sebebiyle kutlama için Taksim'e çıkmak isteyen kalabalık gruplara polis izin vermedi ve Beşiktaş'ta kalabalığa müdehale ederek bazı eylemcileri gözaltına aldı. Sendika ve kurumsal şirketler haricindeki kurumlarda çalışan işçiler bugün yine mesai yapmaya devam etti.

Memurlar işçi bayramında güzelce bir tatil yaptılar. Bir çok eleştirmen de bu durumu dile getirerek işçilerin izin yapamazken memurların rahatça izin yapmasını eleştirdi. Bazı televizyon kanallarında 1 mayısa hiç yer verilmedi.

Bazı TV programlarında da 1 Mayıs marşı anons edilerek Abdülhamit Han veya mehter marşı yayınlandı. Memlekette 1 mayıs kimi yerde coşkuyla kutlanırken kimi yerde esamesi bile okunmadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 1 Mayısta Bakırköydeydi. Daha öncesinde İmamoğlu belediye çalışanları bazı sendikalar ve DİSK temsilcileriyle belediye avlusunda 1 Mayısı kutladı. Sosyal medyada da 1 mayıs trend topik oldu. Tatil olduğu için İstanbul trafiğinde yoğunluk yaşanmadı. Metrobüsler neredeyse boştu. 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı denilirken kimi satış firmaları bunu da ticarete çevirerek 1 Mayıs indirim ve kampanyaları düzenledi. İşsizlik rakamlarını dile getirenlerin de sayısı oldukça fazlaydı. Bazı köşe yazarları duygusala bağlayarak bu günün anlamına uygun megaloman yazıları köşelerine taşıdılar. Bakırköy'de işçilerin hakları konuşuldu. Dünyanın en çok petrol rezervine sahip olan Venezuela'daki darbe girişimine genelde sessiz kalındı. Orada üretim olmadığı için her şey petrole bağlıymış. Petrole de ambargo konulunca halk sefalete sürüklendi. Emperyalizmle mücadele söz konusu olunca Küba da askeriyle Venezuela Devlet Başkanı Maduro'ya destek oldu ama onlar da son olarak Trump'ın tehdidiyle karşılaştılar. Neler olacağını önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz. Bu arada tüm dünyadaki işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun.

İşçiye ücretini alın teri kurumadan veriniz. (Hadis-i Şerif)

demokrasigazetesi.com