Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye Savunma Bakanı ile Moskova’da bir araya geldi. İki ülke arasında 11 yılın sonunda gerçekleşen bu üst düzey temas dışişleri bakanları ve son olarak liderlerin görüşmesiyle devam edecek.

 

Hürriyet'ten Gonca Şenay'ın haberine göre; Dışişleri Bakanları arasındaki görüşmenin birkaç hafta sonra gerçekleşmesi bekleniyor. Rusya, iki dışişleri bakanını bir araya getirmek için ocak ayının ikinci haftasını teklif etti. Ancak Bakan Çavuşoğlu, Stratejik Konsey toplantısına katılmak üzere bu tarihte ABD’de olacak. Şimdi yeni bir görüşme tarihi belirlenmeye çalışılıyor. “Bu görüşmeden ne bekleniyor?” sorusunu yönelttiğim kaynaklar görüşmenin sembolik olarak anlamlı olduğuna dikkat çekti ve “11 senenin sorunlarını bir görüşmede, hemen kısa bir sürede çözmemiz beklenemez. Bunlar çok yeni temaslar, ilk temaslar. Bu görüşmelerden hemen sonuç beklemeye gerek yok. Konular çok hassas” dedi.

 

Görüşmeler 17 Ocak'ta başlayacak

 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Esad yönetimi ile üçüncü ülkelerin ilişkilerinin geliştirilmesini desteklemelerinin söz konusu olmadığını söyledi ve normalleşme adımları atılırken geride kalan içsavaş döneminde yaşananların unutulmaması gerektiğine işaret etti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’ye bu konuyla ilgili bir rahatsızlık iletmediğini söyledi. Normalleşme ile birlikte hemen olmasa da gelecekte Suriye rejiminin Türkiye sınırındaki bölgeleri tamamen kontrol altına alması durumunda terör örgütü YPG’ye alan kalmayacak. Yakın bir gelecekte olmasa da terör örgütünün ortak bir operasyon ile bölgeden temizlenme ihtimalinin endişe verici bulunduğu belirtiliyor. Türkiye ile Suriye arasındaki görüşmeler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 17 Ocak’ta başlayacak.