NASA tatbikatında başarısız olduk insanlar buna hazır değil ifadesini kullandı. Bu yıl yapılan simülasyon 4. oldu, en son 2018 yılında yapılmıştı. Dünya, göktaşından kurtarılamadı! NASA, mevcut gezegen savunma sistemlerinin ne denli etkili olduğunu anlamak için tatbikat niteliğinde bir simülasyon hazırladı. Katılımcılar çarpışmayı önlemek için hiçbir şey yapamadı.

 

Tatbikata katılan araştırmacılar, 10 megaton TNT enerjisiyle ABD üzerinde patlamaya hazır bir göktaşını etkisiz hale getirme görevini üstlendi. Çeşitli kurumlardan ve eyaletlerden 200'den fazla kişinin katıldığı simülasyonda yaklaşık 70 metrelik göktaşını durdurma görevi başarısız oldu ve büyük bir felaket yaşandı.

Tatbikat, başkent Washington'daki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda hem sanal ortamda hem de yüz yüze yapıldı. NASA hazırladığı raporda insanlığın henüz bu tehditle karşılaşmaya hazır olmadığı dile getirdi. NASA araştırmacısı Emma Rainey, "Katılımcılar çarpışmayı önlemek için hiçbir şey yapamadı" diye konuştu. Katılımcılara asteroitlere ve çarpışma olasılıklarına dair gerekli bilgilerin aktarıldığı hızlandırılmış bir kurs verildi.  NASA'nın gezegen savunma görevlisi Lindley Johnson, "Devlet kurumları ve krize dahil olacak diğer kuruluşlar arasında operasyonların ve iletişimin ne kadar iyi işleyeceğini görmek ve ardından eksikleri belirlemek istedik" dedi.

Söz konusu tatbikat NASA'nın şimdiye kadarki gezegen savunma simülasyonlarının 4.sü oldu. 4 yıl sonra 4. simülasyonu hayata geçirdiler. Acil durum müdahale ekiplerinin de yer aldığı ilk simülasyon oldu. Simülasyon aynı zamanda yalnızca çarpışmayı değil, bunun hemen ardından yaşanacakları da içeren ilk tatbikattı. Uzay ajansının eylül ayında fırlattığı DART uzay aracı, Dimorphos adlı bir göktaşına tam isabetle çarpmış ve gökcisminin yörüngesini değiştirmeyi başarmıştı.