Norveç dışişleri bakanı Ine Eriksen Soreide Türkiye’nin 4 milyon Suriyeli mülteciye yardım etmemesi halinde avrupanın zor bir durum yaşayacağını dile getirdi.

Türkiye sınırlarını açmasaydı daha fazla bir mülteci almasaydım bölgedeki durum şu anda çok vahim olabilirdi bu nedenle buradan Türk yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum dedi. Mevlüt Çavuşoğlu’nu ülkesinde ağırlamakdan dolayı gurur duyduğunu dile getiren Norveç’te şişleri Bakanı Bir çok konuyu mevkidaşıyla masaya yatırdı. Çavuşoğlu’nun Norveç’te 10 Ağustos’ta saldırıya uğranan nur camisi üzerine Türkiye’nin açıklamalarının Norveç toplumunu ve ülkedeki müslümanların millette takdir edildiğini belirtti. Görüşmelerde idlib konusu da masaya yatırılan konular arasında oldu.

 

Şiddetin arttığı bölgede insani yardımların sürmesini lazım olduğunu dile getirdi. İran konusunda ise bölgede yükselen gerilimin arttığını Ve tarafların endişelendirdiğini söyledi. Geçen haftalarda ise İranlı mevkidaşı olan Cevad Zarifi ağırladığını hatırlattı. Kendisi ile yaptığımız görüşmede Bölgede gözlemlenen ve kolaylıkla kontrolden çıkabilecek tansiyonun bir an evvel yarışmasının gerektiğini söyledi. Norveç dışişleri bakanı S400 savunma sistemleri hakkında nato sistemlerine entegre edinmemesi Rusya’ya ait hava savunma sistemlerinin nato ülkesinde uygulamaya konulması bir meydan okuma anlamına gelmektedir ifadesini kullandı.