Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Suriye'deki El Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği füzeli saldırının ardından gerilen ilişkileri değerlendirdi. Putin, Trump döneminde ABD ile ilişkilerin kötüye gittiğini ve güvenin azaldığını ifade etti. Putin, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Şam'ın güneyini vuracağına dair duyum aldıklarını söylemişti.

ABD ile Rusya arasındaki Suriye gerilimi tırmanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'ye güvenin Trump yönetiminden bu yana azaldığını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ülkelerini, ABD'nin kimyasal saldırı iddiaları üzerine Suriye'yi vurmasını düşünmeden onaylamakla suçladı. Putin, NATO müttefiklerini 'olanları analiz etmeden başlarını sallayan Çin oyuncaklarına' benzetti.

Putin, Rusya'da yayın yapan Mir 24 televizyonuna verdiği mülakatta, NATO ülkelerinin ABD'ninSuriye'yi vurmasına verdikleri olumlu tepkileri eleştirdi.

'SURİYE ORDUSUNUN KİMYASAL SİLAH KULLANDIĞININ KANITI NEREDE?'

"NATO müttefikleri nasıl davrandı? Hepsi, olanları analiz etmeden Çin oyuncakları gibi başlarını salladı" diyen Putin şöyle devam etti: "Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığının kanıtı nerede? Kanıt yok. Fakat uluslararası hukukun ihlali var. Bu, açık bir gerçek. Zira Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onayı olmadan egemen bir devlet vuruldu."

"SUÇU SURİYE HÜKÜMETİNE YIKMAYI PLANLIYORLAR"

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmesinin ardından Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Putin, "Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, benzer provokasyonlar Şam kırsalı da dahil olmak üzere Suriye'nin başka bölgelerinde de hazırlanıyor. Bazı maddeler atıp suçu Suriye hükümetine yıkmayı planlıyorlar" demişti.

ABD'nin Suriye'de Esad yönetimine ait hava üssünü vurmasının 2003'teki Irak'ın işgalini anımsattığını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin şunları söylemişti:

"Avrupalı ülkelerin Amerikan seçimleri dönemindeki tutumunu biliyorsunuz. Böylelikle ilişkileri düzeltmek için iyi bir platform oluştu. ABD ile olumlu iş birliğine geçilmesi ve Amerikan iç siyasetinde kullanılmak için makul bir olay."(internetingazetesi)