Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tarımsal üretimi artırmak ve gıdada fiyat istikrarını sağlamak için tüm alanlarda yoğun bir programı hayata geçireceklerini belirterek, "Seracılık altyapısının güçlenmesine ve verimliliğin artırılmasına önemli katkı sağlayacak olan Hazine destekli Ziraat Bankası kredi paketi hayırlı olsun." ifadesini kullanarak yeni destek paketini duyurmuştu.

İSTANBUL (demokrasigazetesi.com) - Seracılık konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da verileriyle konuyla ilgilenen vatandaşlarımız için bir çalışma yaptık. Seracılık destek paketinden yararlanmayı düşünenler ülkemizdeki örtüaltı yetiştiriciliğin durumunu bu haberimizi bulabilirler.

Aslında daha önce de varolan bu destek, Cumhurbaşkanlığının milli tarım politikası çerçevesinde daha kapsamlı hale getirilerek bütün Türkiye'ye bu teşviklerin daha iyi duyurulması sağlandı. Bunda gündemdeki afet ve enflasyonu tetikleyen fiyatların etkisi de yadsınamaz.

ÖRTÜALTI ÜRETİMİNE VERİLEN DESTEKLER

Yatırım Aşamasında Sağlanan Destekler
Düşük ve Sıfır Faizli Krediler
Yatırım ve İşletme Kredileri

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar çerçevesinde, seracılık yatırımlarında bölgelere göre değişen oranlarda teşvikler sağlanıyor.
Örtüaltı Kayıt Sistemine Kayıt yaptıran üreticiler, TARSİM, Bombus arısı, Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele desteklemelerinden, ayrıca sübvansiyonlu kredilerden faydalanabiliyor.

Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında, kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralarda Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği'ne uygun olarak yetiştiricilik yaptığı tespit edilen ve kayıt altına alınan üreticilere, Ziraat Bankası A.Ş. veya Tarım Kredi Kooperatiflerince 10 milyon TL üst limite kadar, %25 - % 75 arası faiz indirimi yapılmak suretiyle kredi kullandırılabiliyor.

Türkiye'de sera alanlarının

%95’inde sebze
%4’ünde meyve
%1’inde ise süs bitkileri yetiştirilmektedir.​

Süs bitkisi en az yetiştirilen ürün olsa da üreticisine özellikle büyükşehirlerde iyi getiri sağlıyor. Belediye park ve çevre düzenlemelerinde süs bitkileri yetiştiricileriyle anlaşmalar yaparak ürünlere talip oluyorla

TÜRKİYE ÖRTÜALTI ÜRETİMDE DÜNYADA 4. SIRADA

·​Türkiye’de yıllık ortalama 27 milyon ton yaş sebze üretilmektedir.

·Toplam 6,1 milyon tonluk örtüaltı üretimimizin 5,9 milyon tonunu sebze grubu oluşturmaktadır.

·Toplam örtüaltı varlığımız 599.000 dekar olup, bunun 317.000 da’ı (%53) yüksek sistemlerden oluşmaktadır.

·Örtüaltı varlığı bakımından Dünyada ilk dört ülke arasında Avrupa’da ise İspanya ile ilk sırada yer almaktayız.

·Son yıllarda devlet tarafından sağlanan destek, hibe ve krediler ile modern şartlarda üretim yapan örtüaltı işletmeleri hızla artmaktadır.

·Ülkemiz örtüaltı bitkisel üretim değeri yaklaşık 10 milyar TL'nin üzerindedir.

·Ülkemiz örtüaltı üretimde Antalya %51’lik payla (3.2 milyon ton) birinci sıradadır.

·Bu ilimizi sırasıyla, Mersin %18 (1 milyon ton), Adana %11 (670 bin ton) ve Muğla %9 (527 bin ton) illeri takip etmektedir.

·Bu 4 ildeki toplam örtü altı üretimimiz yaklaşık 5.4 milyon ton ile Ülkemiz toplam örtüaltı üretiminin yaklaşık %90’nını oluşturmaktadır.​​


Haber:Gazeteci Harun