Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile ortaklık konusunda henüz karar alınmadığını açıkladı. Şirket müzakerelere son verilip verilmemesi konusunda da son kararın henüz alınmadığını belirtti.

 

Güney Koreli elektrikli araç bataryası üreticisi SK On, Türkiye'de Koç Holding ve Ford ile ortaklık kurma konusunda henüz karar almadığını açıkladı. Koç Holding, Mart ayında söz konusu iki şirketle birlikte elektrikli araçlarda kullanılmak üzere Ankara yakınlarında batarya üretim tesisi kurmak için bağlayıcı olmayan anlaşma yapmıştı. Güney Kore'nin Dong-A Ilbo gazetesinde, isimsiz bir kaynağa dayandırılan haberde; zayıf makro ekonomik koşullar nedeniyle SK On şirketinin anlaşmadan vazgeçtiği ifade edildi. SK On tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Mart 2022'deki bağlayıcı olmayan anlaşmadan bu yana Türkiye'de ortaklık fikrini değerlendiriyoruz ancak henüz değerlendirme tamamlanmadı. Müzakerelere son verilip verilmemesi konusundaki son karar henüz alınmadı" denildi.

 

Elektrikli araçta düşen talep dolayısıyla ortaklıktan vazgeçildiği iddiası

 

Koç Holding, Ford ve SK On, 2025 yılında üretime geçecek ve yılda 30-45 gigavat (GWh) hacimde batarya üretecek fabrika kurulmasını değerlendiriyorlardı. SK On, Korea Economic Daily’nin sektör kaynaklarına atıfta bulunduğu haberinde; Ford ve Koç ile Türkiye’de ortak pil fabrikası kurma planını, finansman güçlükleri ile Avrupa ve Kore’de elektrikli araçlara olan talebin zayıflaması nedeniyle rafa kaldırdığı iddia edildi. SK On ve Ford’un mart ayında imzalanan ve yatırım değerinin azami 4 trilyon won olduğu tahmin edilen mutabakat zaptını geçtiğimiz günlerde iptal ettiği belirtildi.