Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayına ilişkin sanayi üretim verilerine göre pandemi sürecinden bu yana ilk kez yıllık bazda daralma yaşandı. Kasım ayında sanayi üretiminde daralma ekonomistlerin beklentisinin de ötesine geçti.

 

Sanayi üretimi Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 daraldı. Böylelikle Haziran 2020'den bu yana sanayi üretiminde ilk kez yıllık daralma yaşandı. TÜİK verilerine göre Kasım'da sanayide aylık daralma yüzde 1,1 oldu. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım'da 45,7’ye gerilemiş ve üst üste dokuzuncu ayda da eşik değer 50’nin altında kalmıştı. Faaliyet koşullarında gözlenen bozulma, 2020 yılı başlarında yaşanan ilk Kovid-19 dalgasından bu yana görülen en belirgin düzeyde gerçekleşmişti. 2022 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,9 azaldı. Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 azaldı.

 

Enflasyon yavaşladı

 

Cuma günü gelen ABD istihdam verileri ücret enflasyonunun yavaşladığına işaret ederken dolar üzerindeki baskıyı artırdı. Bank of America ve BNP Paribas stratejistlerine göre dolar ilk çeyrekte euro karşısında biraz toparlansa da yılın kalanında zayıf seyredecek. BofA Stratejisti Athanasios Vamvakidis, Pazartesi günü yayımladığı notta, “Dolarda son dönemde yaşanan satış baskısı aşırıya kaçtı. Euro/dolar’ın ilk çeyrekte pariteye gerilemesini, sonrasında ise yeniden yükselmesini bekliyoruz” dedi. Stratejiste göre, yapışkan enflasyon ve resesyon merkez bankalarının para politikalarını sıkı tutmaya devam etmelerine neden olabilir ve bu da yatırımcıların risk alma iştahını azaltarak, doları ilk aşamada destekleyebilir.  Euro/dolar en son kasım ayında 1 seviyesine yaklaşmış, sonrasında doların genel zayıflığı ile toparlanmıştı. Pazartesi günü 2023 görünüm raporu yayımlayan BNP Paribas ekonomistleri de benzer şekilde doların yakın vadede değer kazanacağı ancak bunun kısa süreceği ve doların birkaç yıllık düşüş trendine gireceği öngörüsünde bulundu.