Türk akımı projesinin genişletilmesi konusunda yeni adımlar atılıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik ile basın toplantısı düzenledi. Erdoğan yaptığı açıklamada, Türk Akımı Projesi'nin Bosna-Hersek'e intikaline değindi. Özellikle de enerji, savunma, turizm, tarım ve hayvancılık konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğine dikkat çekti.

Türkiye ve Bosna Hersek ilişkilerine dair ikili görüşmenin ardından heyetlerle basın toplantısı düzenlendi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Ankara’da misafir edildi.

BOSNA HERSEK BALKANLARIN MOZAİĞİDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda şunları kaydetti: "Bosna-Hersek’in huzur ve istikrarı yalnızca Balkanlar için değil tüm Avrupa’nın barışı, istikrarı ve güvenliği bakımından önemlidir. Bosna-Hersek ile ilişkiler Türkiye bakımından öncelik arz etmektedir. Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bu düşünceler temelinde istişarelerde bulunduk, ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla atılacak adımları gözden geçirdik. Bosna-Hersek’teki ekonomik kalkınmanın toplumun refahına, ülkenin iç siyasi istikrarına, birlik ve bütünlüğüne katkı sağlayacağı düşüncesiyle; ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da güçlendirilmesi imkânlarını görüştük. İkili ticaretimizin yükselen bir grafik çizdiğini memnuniyetle tespit ettik. Bugün imzaladığımız güncellenmiş serbest ticaret anlaşması 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamıza katkı sağlayacaktır."

İki ülke arasında Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi için mutabakat muhtırası imzalandı. Erdoğan bu projenin bir an evvel hayata geçirilmesi konusuna da öncelik verileceğini söyledi. 

Bölgesel ve uluslararası konulara da toplantıda değinildi. Türkiye için yurt dışında faaliyet gösteren TİKA’nın Bosna-Hersek’teki çalışmalarına dair yeni görüşmeler yapıldı. Balkanlar’daki bölgesel iş birliğinin ilerletilmesi üzerinde durduklarını, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan ve Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmalarının toplantılarının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi hedefini basın açıklamasında ifade edildi.

Konsey Başkanı Dodik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Saray Bosna'ya davet ederek yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.