Hatay’da faaliyete geçirdiği Araştırma Geliştirme Merkezi’nde sayıları 60’ı aşan yerli tohumları yetiştiren şirket, senelik üretimini gerçekleştirdiği 10 bin ton hacmindeki pamuk tohumlarının yüzde 30’luk kısmını yedi ülkeye ihraç ediyor.

PROGEN Tohum adlı şirket, soyadan buğdaya, arpadan pamuğa, 60 türden fazla tohumu elde ediyor. 2017 senesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “Ar-Ge Merkezi Belgesi” alımını başaran şirket, bu belgeyi tarla tohumculuğu bitkileri alanındaki çalışmalarıyla elde etti. Faaliyetlerini 100 personelden meydana gelen ekiple devam ettiren şirketin, Hatay’da faaliyet gösteren merkezinin yanı sıra, Konya, Şanlıurfa ve Aydın illerinde de araştırma amaçlı istasyonları bulunuyor.

Şirket, sekiz adet pamuk tohumu türü ile ülkemizde ve ülke dışında da dikkate değer bir piyasa gücüne erişti. PROGEN Tohum AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, şirketin başarılı konumunun özünde ıslah faaliyetleriyle beraber türlere yönelik adapte etme faaliyetlerinin bulunduğunu ve doğru üretim yöntemlerinin seçilmesinin önem taşıdığını vurguladı. Özbuğday, araştırma geliştirme işlemlerine büyük kıymet atfettiklerini dile getirirken, gelişimini sağladıkları pamuk tohumlarının ihracatı hususunda pazar paylarının yüksek olduğuna işaret etti.