Geçtiğimiz hafta sonu tüm Türkiye'de Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumu heyecanı yaşandı. Sınav esnasında Isparta'da, sınav sorularını yapay zeka aracılığıyla çözdürme girişimi tespit edildi. Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin dikkatli takibi sonucunda, sınavda kopya çekme girişiminde bulunan M.E.E ve A.B. isimli iki şahıs yakalandı. Bu şahıslardan M.E.E., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ayakkabıdan Çıkan Düzeneğin Detayları Şaşırttı

M.E.E.'nin sınav öncesinde ayakkabısının astarını yırtarak buraya elektronik bir düzenek yerleştirdiği belirlendi. Sınav salonuna bu şekilde giriş yapan şahıs, tuvalete giderek ayakkabısından çıkardığı düzeneği üzerine yerleştirdi ve kulağına bir kulaklık taktı. M.E.E.'nin bu hareketlerinden şüphelenen emniyet ekipleri, öğrenciyi yakından izlemeye aldı.

Düğme Kamera ve ChatGPT Kullanıldı

CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, olayla ilgili detayları paylaştı. Uludağ, şüphelinin üzerindeki düğme kamerayla sınav kağıdını okuttuğunu, bu bilgilerin internet üzerinden yapay zeka sistemine iletildiğini ve doğru şıkların kulaklığa gönderildiğini belirtti. Söz konusu yapay zeka programının ChatGPT olduğu tespit edildi.

Emniyet'ten Resmi Açıklama

Isparta Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"6114 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçuyla ilgili olarak KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince 08.06.2024 tarihinde yapılan çalışmada; TYT sınavında M.E.E. isimli şahıs, sınav salonunda düzenek yardımıyla kopya çektiği esnada yakalanmıştır. Düzenek incelendiğinde, şahsın arayüz ve yazılım yardımıyla soruları ChatGPT isimli yapay zeka programına çözdürdüğü tespit edilmiştir. Şüpheliye yardım eden A.B. isimli şahıs da yakalanmıştır."

Şüphelilerin ikamet ve üst aramalarında ses ve görüntü aktarımı yapan kopya düzenekleri, üç adet düğme kamera ve dijital materyallere el konulmuştur. A.B. serbest bırakılırken, M.E.E. tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.