Fiziki ve yaşının da verdiği olası durumdan kaynaklı Dzeko'nun sahada kaldığı 70-80 dakika aralığında her daim aktif kaldığını görsek dahi bazı aralıklarda yorulduğunu görebilsek bile burada kocaman bir "AMA" kelimesi dahil oluyor. Edin Dzeko'nun yorulduğu dakikalarda bile varlığı ileri hatta üretkenlik, pozisyon desteği ve kondisyon sağlarken kaptanın nasıl oyun kurucu kelimesinin tam olarak karşılığı olduğunu bir kere daha görmüş oluyoruz. Geçtiğimiz maçların topla buluşma istatistiklerine göz attığımda dikkatimi çeken çok önemli bir detay vardı. Orta sahada en çok ikili mücadeleye girenler arasında takımın o mevkiide oynayan isimlerini beklersiniz, aynı şekilde defansa destek çıkan oyuncular arasında da asıl rolü defans olan kişileri. Fakat sahanın her bölgesinde topla buluşup ikili mücadeleye girmekten bir nebze dahi çekinmeyen oyuncu Fenerbahçe'nin gerçek saha içi lideri Edin. 

Dzeko oyundan çıktığında ileri hattaki oyuncuların topla birleşme yüzdesinin ve gol üretkenliğinin düştüğünü çok net görebiliyoruz; durum o ki Dzeko maç içinde adını skor tabelasına yazdırmasa dahi sahada varlığıyla oyunu kalkındıran, kritik anlarda sahanın her yerinde görebileceğiniz kısacası "varlığı yeter" tabirinin birebir karşılığı olan o isim. Rakip ceza sahası alanına hapsolan diğer forvetlerden çok daha üst düzey bir oyuncu.

Takımda hem ruhsal hem de fiziksel olarak sağladığı tüm fonksiyonlar sebebiyle yerinin dolması imkansıza yakın olan en net ismi Edin Dzeko.