Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken açıklamalar.. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in teklifiyle ortaya konan doğalgaz merkezinin Trakya yakınlarında kurulmasını hedeflediklerini söyledi. Erdoğan 6'lı Masa'yı kast ederek "Bunlar millet ittifakı diyerek ortada millete ihanet ediyorlar. Onun adı illet veya zillet. Bizimki ise cumhur ittifakı. Yakında o zillet ittifakı zaten dağılacak. Ömrü fazla uzun değil, olmaz da. Renkleri çok farklı" ifadelerini kullandı.

 

Habertürk'ün haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, A Haber, ATV, A Para ve A News'in "Gündem Özel" ortak canlı yayınında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"Elektrikli aracı teşvik etmek, halkımıza sevdirmek bizim için maharettir. Temmuz ayıyla birlikte zaten ÖTV indirimi yapılmıştı elektrikli araçlarla ilgili. İnanıyorum ki, benim halkım, vatandaşım zaten burada 7 ayrı üretim olacak. Bu üretimlerin içerisinde vatandaşımızın önüne seçenekler sunuyoruz. Bu seçeneklerle birlikte hangisini beğenirse onu alacak. Renklerde de seçimler yapılabilecek. Eşim refikam kırmızı dedi, dolayısıyla da kırmızıyla karar kıldık. Biz de kırmızıyı alacağız. İkinci bir teklif İlham Aliyev'den geldi. O da 2 araba istiyor. 'Bir tanesini Cumhurbaşkanlığı makamımda kullanacağım, diğeri dairede' dedi. Araç bir defa direksiyonunu sonuna kadar kuruyorsun olduğu yerde dönüyor, ama hiç döndüğünün farkında değilsin, o denli huzurlu, o denli rahat. Bizim hanım da hatta şaşırdı. Daha önce test yapmıştım; 160'a kadar çıkmıştım." ifadesini kullandı.

 

"2023'ün sonunda  nükleer santral açılacak"

 

"Diplomaside en önemli netice getirici adımlar. Biz dün sayın Putin'le bunları konuştuk.Tabii bunun adına da lider diplomasisi diyoruz. Herkes öyle lider olamıyor. Herşeyden önce lider diplomasisini başarmak çok çok önemli. Dün Sholtz'la görüşme yaptık, ardından sayın Putin'le görüşmemizi yaptık. Bu görüşmeler deneyim kazandırdığı gibi bir de sayın Putin böyle üzerine gitmekle geri adım atacak birisi değil. O zaman diyor ki, 'işin tam manasıyla uyum noktasını yakalayalım ki, netice alalım'. Biz de bazı şeylere kendisine söylüyoruz. Almanya'yı söylüyorum. Dediniz ki, 'Yenilenebilir enerjiye geçeceğiz' dediler. Kömür santrallerini kapatıyoruz dediler. Dedim 'yanlış yapıyorsunuz'. Gerçekten de termik santrallerini kapattılar. Doğalgaz kesilince yeniden termik santrallere dönmeye kararı verdiler. Önümüzdeki yılların soyunda Akkuyu'yu açacağız. Bu arada sayın Putin'le bir de Sinop nükleer santralini konuştum. 2024'ün başı veya 2023'ün sonunda bir üniteyi açacağız. Sinop'ta yeni dörtlüyü inşa edeceğiz. Akkuyu bize 4800 megawat enerji sağlayacak. Sinop da aynı şekilde. Bizim enerji tüketimimizin yüzde 20'sini sağlayacak."

 

"Karadeniz'deki gaz keşfi bize güç katacak"

 

Gaz merkezi ile alakalı olarak şu anda sayın Putin'le yaptığımız görüşmede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kapsamlı çalışmaları muhataplarıyla yapıyor. En yakın merkez olarak Trakya merkezi görülüyor. Bunlar ilk tespitler. Çalışmayı arkadaşlar yaptılar. Uzun zamandır enerji merkezi olma yolunda adımları atıyoruz. Azerbaycan'da sayın Aliyev ile görüştük. Oralardan da alacağız, Tanap'tan da alacağız. Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı güç katacak. Malum biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin ne sismik araştırma gemisi, ne sondaj gemisi vardı. Berat Bey'in bakanlık döneminde ilk gemilerin alımı yapıldı. Alırken kar ettik. Şu anda gemilerin fiyatları farklı noktada. Bunlarla Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız gibi bizim farklı ülkelerde doğalgaz kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde gemilerimizle gidip oralardan doğalgazı çıkararak gerek o ülkede gerek üçüncü ülkelere satma şansımız var.