Filistinli militan grup Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son yılların en büyük saldırısında 700'den fazla kişi hayatını kaybetti. 

 

Filistinli militan grup Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son yılların en büyük saldırısında 700'den fazla kişi hayatını kaybetti. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırılarında ise en az 550 kişi öldü. İsrail Gazze'yi tümüyle abluka altına aldı, elektrik, su, gıda ve yakıt tedarikini kestiğini açıkladı.

 

İsrailli yetkililer, Hamas hedeflerine saldırıların devam edeceğini ve Gazze sınırı yakınındaki kasabaların boşaltılacağını bildirdi. İsrail ordusu 400'den fazla Filistinli militanın öldürüldüğünü duyurdu.

 

Hamas militanları, Cumartesi erken saatlerde binlerce roketin atıldığı saldırılar esnasında Gazze'den İsrail'e geçti, çok sayıda asker ve sivili esir aldı. Hükümet yetkilileri en az 100 kişinin Hamas tarafından kaçırıldığını belirtti.

 

"Aksa Tufanı" ismi verilen Hamas operasyonu sonrası İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti ve Gazze Şeridi'de saldırılar düzenledi. Gazzeli yetkililere göre, bu saldırılarda aralarında çocukların da olduğu 550 kişi öldü.

 

Filistinli militan grup Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son yılların en büyük saldırısında 700'den fazla kişi hayatını kaybederkenBBC Türkçe’nin aktardığına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırılarında ise en az 550 kişi öldü. İsrail Gazze'yi tümüyle abluka altına aldı, elektrik, su, gıda ve yakıt tedarikini kestiğini açıkladı. Bu durum, Gazze'deki halkın yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı. Saldırılar, uluslararası toplumda da endişe yarattı.

 

İsrail'in Misillemesi

 

İsrail ordusu, Hamas saldırılarına misilleme olarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı. İsrail savaş uçakları, Hamas'ın askeri hedeflerini ve yerleşim yerlerini vurdu.İsrail ordusu, 400'den fazla Filistinli militanın öldürüldüğünü açıkladı. 

 

Saldırıların Sonuçları

 

Hamas'ın saldırıları ve İsrail'in misillemesi, iki tarafta da ağır kayıplara neden oldu.

Hamas'ın saldırılarında en az 700 Filistinli, İsrail'in misillemelerinde ise en az 550 kişi öldü. Saldırılarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Saldırılar, İsrail-Filistin çatışmasını yeniden alevlendirdi. Uluslararası toplum, iki tarafı da ateşkes çağrısında bulundu.İsrail ordusu, ülke güneyindeki 20 noktada kontrolü yeniden sağladığını, sekiz bölgede de çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Lübnan tarafından da İsrail'e ateş açılırken, İsrailli yetkililer Hizbullah'ı "savaşa dahil olmamaları" yönünde uyardı ve top atışlarıyla cevap verdi.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin "uzun ve zorlu" bir savaşa girdiğini belirtti.