Çin'in Hong Kong şehrinde bir grup gösterici şehirde bulunan iş ve alışveriş merkezlerine. Güvenlik güçleri eylemcilerin işve alışveriş merkezi içerisinden çıkarmak için baskın yaptı. Çin haber ajanslarından alınan bilgilere göre Hong Kong polisi sosyal medya üzerinden toplanan ve aralarında maskeli eylemcilerin de bulunduğu alışveriş merkezlerine baskın yaptı.

Hong Kong’un önemli bölgelerinden üç tanesinde üç ayrı iş ve alışveriş merkezinde göstericiler bir araya geldi. Eylemciler giriş kapısında bulunan otomatik kapı sistemlerine zarar verip, sloganlar atıp, iş ve alışveriş merkezlerinin içerisinde bulunan dükkanların pencerelerini kırdılar. Ayrıca Hong Kong polisini desteklediği iddia edilen bir restoran sahibinin de dükkânına saldırdılar.

Hong Kong polisi alışveriş merkezlerinde Vandal eylemcileri dağıtmak için baskın düzenledi. Göstericiler polislerin içeriye girişlerini engellemek için alışveriş merkezinin kapısını ellerine ne geçerse barikat olarak kullanıp kapatmaya çalıştılar. Polis eylemcileri dağıtmak için biber gazı kullandı. Bazı eylemcilerin ve o esnada alışveriş merkezinde bulunan kişilerin ise kapalı alanda sıkılan gazdan etkilendiği öğrenildi.

Bir başka alışveriş merkezinde ise bıçaklı bir eylemci aralarında meclis konseyi üyesi bulunan bir gruba saldırdı. Grubun içerisinden 2'si ağır 5 kişi yaralandı.

Ülkede Devam Eden Protestolar

Hong Kong yönetimi şüpheli olanların Çin'in Makao ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasayı 3 Nisan tarihinde parlamentoya sunmuştu.  Parlamentoya sunulan bu tasarının, Hong Kong’un yargı bağımsızlığını zedeleyecek ve Çin'in yönetimi altına sokacağını düşünen muhalefet Haziran ayının başlarında şehirde eylemler yapmaya başlamıştı. Gün geçtikçe etkisi büyüyen protestoların artması üzerine Hong Kong yöneticileri tasarının durdurulduğunu açıklamıştı. Ancak protestoların hız kesmeden devam ettiğini görünce 4 Eylül tarihinde tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.

Tasarı 23 Ekim tarihinde tamamen geri çekildi. Ancak göstericiler “Demokratik Reform” istiyoruz adı altında protestolara devam ediyor.

Eylemlerin başladığı günden bu yana 3 binden fazla kişi gözaltına alındı. Ayrıca bu protestolar, Hong Kong’da son 10 yıl içerisinde ilk defa ekonomik durgunluk sorununa yol açtı.