Japonya Merkez Bankası, salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla para politikasını daha da gevşeterek, sınırsız miktarda devlet tahvili alımı yapacağını bildirdi. Japonya Merkez Bankası (BoJ), bugün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında, parasal gevşemeyi daha da artırıcı yönde kararlar alırken, daha önce yıllık 80 trilyon yen olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldırdı.

Karara ilişkin bankanın internet sitesinden yapılan açıklamada, Japonya ekonomisinde durumun, Kovid-19'un hem yurt içi hem de yurt dışında yayılımının artması nedeniyle giderek daha ciddileştiği vurgulandı.

Hükümetin ve BoJ'un aldığı politika tepkilerinin ekonomide bazı olumlu etkiler gösterse de şirketlerin mali pozisyonlarındaki bozulmadan anlaşıldığı gibi finansal koşulların daha az uyumlu hale geldiğine işaret edilen açıklamada, 'Bu gelişmeler göz önüne alındığında, BoJ para politikasını daha da gevşetme kararı aldı. Bu kapsamda, şirket tahvili ve bonosu alımları artırılacak. Devlet tahvili alımları daha aktif bir şekilde gerçekleştirilecek. Kovid-19'a karşı finansmanı kolaylaştırmak için özel fon sağlama işlemleri güçlendirilecek.' ifadeleri kullanıldı.

EKONOMİK BEKLENTİLER

BoJ'un ekonomik aktivite ve fiyat görünümüne ilişkin değerlendirme ve beklentilerinin yer aldığı metin de bankanın sitesinde yayımlandı.

Japonya ekonomisindeki ciddi durumun Kovid-19 salgını nedeniyle sürmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen metinde, enflasyondaki yıllık değişimin şimdilik virüsün yayılımı ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zayıf kalmasının beklendiği bildirildi. Banka, 2019 mali yılı için reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) beklentisini yüzde 0,8 ila yüzde 0,9 aralığından, yüzde eksi 0,4 ila yüzde eksi 0,1 aralığına düşürdü. 2020 mali yılında ise Japonya ekonomisinin yüzde 3 ila yüzde 5 arasında daralacağı öngörüldü. Banka daha önce ekonominin 2020 mali yılında yüzde 0,8-1,1 bandında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

Japonya ekonomisi için daha önce yüzde 1-1,3 olarak duyurulan 2021 büyüme beklentisi de yüzde 2,8-3,9'a yükseltildi.