Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile başlayan savaş son sürat devam ediyor. Soledar'ın akıbeti belli oldu. Savaşın ilk günlerinden itibaren Kiev'i hedef alan ancak haftalarca süren kuşatmaya rağmen kenti düşüremeyen Rusya hedefini doğuya çevirmişti.

 

Dış haberlerden alınan kaynaklara göre; Savaşın ilk günlerinden itibaren Kiev'i hedef alan ancak haftalarca süren kuşatmaya rağmen kenti düşüremeyen Rusya hedefini doğuya çevirmişti. Soledar ile ilgili Rusya'dan flaş bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Rus birliklerinin Soledar'ın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Soledar'da kontrolün sağlanmasının, yakındaki Bakhmut kenti çevresindeki Ukrayna askerlerinin ikmal hatlarıyla bağlantısının kesilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

 

Ukrayna Soledar'daki direnişin devam ettiğini duyurmuştu.

 

Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar 'Soledar'da gece sıcaktı, çatışmalar devam etti' demiş, Ukraynalı yetkili, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; "Düşman, neredeyse tüm ana kuvvetlerini Donetsk yönüne attı ve yüksek yoğunlukta bir saldırı sürdürüyorlar. Savaşçılarımızın cesurca savunması devam ediyor."

Rusya, Soledar'ı stratejik Bakhmut şehri ve Ukrayna'nın daha geniş doğu Donbas bölgesi için yürüttüğü harekatın anahtarı olarak görüyor. Ukrayna lideri Zelenski dün gece saatlerinde Soledar için verdiği emri açıklamış, buradaki birliklerin ihtiyaç duydukları her şeyle silahlandırılacağını duyurmuştu.Donetsk bölgesinde tuz madeni çıkarılan küçük bir kent olan Soledar'ın ele geçirilmesinin, Rus birliklerinin yakındaki stratejik Bahmut kentini kuşatmasını kolaylaştıracağı belirtiliyor. 

 

Savaştaki son durum ile ilgili dünyanın merakla beklediği açıklama geldi.

 

Ukrayna ülkenin en kanlı savaş alanlarından biri haline gelen Soledar'da gece boyunca yoğun çatışmalar yaşandığını duyurdu. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Batı'nın artık, ülkesine askeri desteğin Rusya tarafından tehdit olarak görülmesinden endişelenmediğini söyledi. BBC'ye konuşan Reznikov, 'Ukrayna fiilen NATO üyesi' dedi.

 

Noel kutlamak için teklifi kabul ettik

 

Reznikov, sözlerinin sadece Rusya değil NATO üyeleri tarafından da tartışmalı görülme ihtimali hakkındaki soruya şu yanıtı verdi; "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6 Ocak TSİ 12:00’den itibaren geçerli olmak üzere Ukrayna’da 36 saat süreli ateşkes ilan etmişti. Ortodoksların Noel’i kutlayabilmesi için bu ateşkesi ilan eden Rusya, Ukrayna’yı da ateşkese katılmaya davet etmiş, ancak Kiev bu talebi reddetmişti." dedi.