Bazen tansiyonumuz birden çıkabilir veya düşebilir. Böyle durumlarda karşılaştığımızda hangi yiyecekleri tükettiğimizi bilmek tansiyonumuzu kontrol altında tuabilmemiz adına önem arz etmektedir. Tansiyonumuzu ne düşürür sorusunun cevabını ve yüksek tansiyon hastalarına yardımcı olacak bilgileri bugün sizlerle paylaşacağız. Gün içinde ani yüksek tansiyon gözlemlenebilir veya tam tersi düşebilir bunun sonucunda göz kararması halsizlik baş dönmesi gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Özellikle yaşadığımız bu sıcak günlerde güneşe fazla maruz kaldığımızdan dolayı vücudumuzda sıvı kaybı oluşmasından dolayı güneş çarpmasıyle birlikte seyreden ani tansiyon dengesizliklerini kontrol altında tutmamız zor olabilir. 

 

Peki ya Tansiyon Neden Yükselir ?

Zaman zaman tansiyon seviyesinde yükselmeler meydana gelebilir. Eğer tansiyon belirtilerini halsizlik şişkinlik burun kanaması ödem gibi çeşitli şekillerde gösteriyorsa. veya artık kronikleşmiş bir yüksek tansiyon hastasıysanız tansiyonum nasıl düşer sorusunun cevabını elbette aramışsınızdır. Tansiyonu nasıl düşürürüm sorusunu sormadan önce aslında tansiyonum neden yükseldi sorusunu kendimize sormamız daha faydalı olacaktır. Eğer tansiyonu yükselten sebepleri ortadan kaldırırsanız aslında bu sorunla pek fazla karşı karşıya kalmamış olursunuz. Tansiyonun yükselmesinde en yaygın sebepler şöyle ;

- Çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek

- Sağlıksız beslenmek

- Aşırı kilolu olmak

- Uyku düzeninin dengesiz ve düzensiz olması

- Stres

- Zararlı alışkanlıklar 

- Genetik faktörler

- Günlük hayatta hareketsiz kalmak

 

Tansiyonu Ne Düşürür?

Tansiyonu ne düşürür sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız. Aşağıda yazılan yiyecek-içeçekleri tükettiğinizde tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyonunuzda kalıcı bir iyileşme sağlanması söz konusu olabilir.

Limonlu Su

Yüksek tansiyonun belkide en fazla bilinen önerilerinden biri olan limonlu su güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden damarların daralmasına neden olan zararlı maaddeleri temizler. Kan damarlara basınç yapmak zorunda kalmaz bu sayede tansiyonuın önne geçilmiş olur. Limonun bu etkisini vücudumuzda hissetmek için her sabah bir bardak suyun içine yarım limonun suyunu sıkarak içmeniz yeterli olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak da yüksek tansiyonla mücadelede önemli bir tüketim maddesidir. Antioksidan özellikler gösteren sarımsak yükselen tansiyonu düşürmekte en hızlı yollardan biridir. Günde 1-2 diş sarımsak yemek tansiyonu dengeleme konusunda yeterli olabilmektedir.

Muz

Muzun içinde bulunan çok sayıda potasyum minerali olan bir meyve. Bol potasyum sayesinde kan akışını düzene sokuyor aymı zamanda kanın pıhtılaşmasının ve damarlarda abancı maddelerin toplanmasının önüne geçerek yüksek tansiyonu da engellemiş oluyor.

Kakao

İçindeki flavonoid maddesi sayesinde kakoda antioksidan özellikler gösteriyor. Damarların daralmasını engelliyor ve kan akışının düzenini bozacak maddelerin birikmesini engelleyerek sağlıklı bir kan akışı seyri oluşturuyor. Bu sayede yüksek tansiyon riskini aza indiren tüketilebilecek maddeler arasında yerini alıyor. 

Kavun

Potasyum bakımından zengin olan bir meyve olan kavun insan vücudundaki damarları temizliyor ve daralmaların önüne geçiyor. Bu sayede kan akışınızın dengeli oluşmasını sağlıyor. dolayısıyla yüksek tansiyonu engelleyen bir meyve olarak listede yerini alıyor.

Çok Önemli Bir Not ;

Sizlere tansinyonla ilgili çeşitli bilgiler paylaştık ancak siz değerli okuyucularımızın ciddi ve kronik bir tansiyon rahtasızlığı olması durumunda veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız bu yiyecek-içeçekleri tüketmeden önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmanızı ve değerli hekimlerimiz gözetiminde onların onayı dahilinde bu tüketimleri gerçekleştirmenizi şiddetle tavsiye ederiz. İyi olmak isterken daha kötü olmayın...