Türkiye’de yoğun olarak tüketilen kuruyemişlerden birisi olan ve adını Gaziantepten alan antep fıstığının hasadı Manisa bölgesinde başladı, rengi kalitesi ile antep fıstığını aratmayan ve antepli fıstık Tüccarlarının ilgisini çeken fıstık bu yıl Manisa’da 300 ton rekolte bekleniyor.

 

Manisa’nın yuntdağı bölgesinde 55 haneli mahallede 56 yıl önce ziraat mühendisleri tarafından menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla antep fıstığının üretimi ve yetiştiriciliği başladı. Mevcut pazarda değer kazanması ile birlikte gelir kapısı olan Antep bu yıl Manisa’daki rekoltesi 300 ton olarak bekleniyor. Üreticilerin fiyat beklentisi ise 60 TL olmasının gerektiğini söylüyorlar. Antepli Tüccarlar ise 40 TL olarak satıyorlar ancak Manisa’daki üreticiler bunun daha yüksek bir fiyattan olmasını temenni ediyor ve fiyatların 60 tl ya da 65 tl olmasını düşünüyorlar.

 

Antep fıstığı ile Manisa fıstığının arasındaki fark ise Antep’in fıstıkları kabukları ince Manisa’nın kabukları ise kalın.  Belediyede imkanlarını üreticilere sunarak bölgede kavlatma makinasını hizmete sokmayı planlıyor. Bölgede üretim tesisinin azlığı dikkat çekiyor üreticiler için tütünden sonra iyi bir kazanç olduğu bilinen fıstık için belediye imkanlarını seferber ediyor.